Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Elevii școlilor profesionale au oferit masterclassuri originale în cadrul Orășelului European
15.05.2017

IMG 9920 minMai mulți elevi împreună cu profesorii lor de la Școala Profesională Nr.2, Nr. 4 și Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău au oferit un spectacol inedit vizitatorilor Orășelului European, organizat pe 13 mai în centrul capitalei. Aceștia și-au etalat măiestria și abilitățile practice la sculptat în lemn, fructe și legume, prelucrarea pielii, precum și executarea coafurilor și machiajului în stil european.

„Meserie pe plac, viitor asigurat” este unul din mesajele sculptate de către elevii Școlii Profesionale nr. 4 din Chișinău, specializată în pregătirea tâmplarilor și sculptorilor în lemn. Nicolae Desculțu, elev în an. I, autorul acestei lucrări, este de părere că dacă îți place cu adevărat ceea ce faci, atunci vei reuși în carieră și vei avea succes. Și Anna Djoltailî, colega sa, care a sculptat în cadrul evenimentului drapelul Uniunii Europene, spune că a ales să învețe această profesie fiind inspirată de tatăl său, care este artist, și un prieten, care s-a realizat în domeniul tâmplăriei. Pe viitor, tânăra își dorește să inițiezeze o afacere în acest domeniu.

Elevii ȘP Nr. 2, care pregătește viitori bucătari, cofetari și alte profesii din domeniul industriei alimentare și prestării serviciilor, au uimit publicul prin operele de artă create din fructe și legume. „Carvingul”, sau sculptura în fructe și legume, reprezintă o competență profesională pe care elevii o învață în cadrul orelor opționale la meseria de bucătar.

„În ultimul timp, tot mai mulți elevi sunt interesați să învețe carvingul, deoarece în felul acesta ei își diversifică competențele profesionale și-și sporesc șansele de angajare pe piața muncii”, spune Nina Costovici, directoarea-adjunctă a instituției.

Centrul de Excelență în Industria Ușoară a demonstrat abilitățile de prelucrare a pielii, care se învață la meseria „Confecționer articole de marochinărie”, precum și deprinderile artistice de la meseriile „Frizer” și „Cosmetician”. Lida, una dintre elevele care învață marochinăria, spune că această profesie este originală și utilă, fiind solicitată de către companiile din industria textilă. Ghidată de maestrul-instructor, tânăra și-a confecționt deja o geantă din piele, pe care o poartă cu mult drag.

Vizitatorii Orășelului European au participat la masterclassurile oferite de către elevi, fiind impresionați de măiestria acestora. În cadrul evenimentului, elevii au fost vizitați și de către Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, care a pozat împreună cu tinerii și a admirat lucrările lor.

Uniunea Europeană sprijină modernizarea învățământului profesional tehnic din Republica Moldova printr-un Program de suport bugetar în valoare de 25 mil. Euro și un Proiect de asistență tehnică, cu scopul de a spori calitatea și relevanța acestui domeniu de învățământ, apropiindu-l de necesitățile pieței muncii.

Prezentarea masterclassurilor a fost organizată de Ministerul Educației cu sprijinul Proiectului de asistență tehnică, cu scopul de a atrage atenția asupra acestui domeniu de învățământ și a evidenția lucrurile frumoase pe care le reușesc elevii împreună cu profesorii.

În prezent, învățământul profesional tehnic din R. Moldova numără circa 40,000 de elevi care își fac studiile în școli profesionale, colegii și centre de excelență la peste 80 de specialități și 100 de meserii.