Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Calitatea stagiilor de practică în vizorul membrilor Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic
10.02.2017

1 min minUn nou atelier de lucru al Consiliului Naţional al Elevilor din Învăţământul Profesional Tehnic (CNE ÎPT) se desfășoară în perioada 9-11 februarie la Chişinău. La atelier participă circa 30 de elevi din toată republica, care studiază în şcoli profesionale, colegii şi centre de excelenţă.

La deschiderea atelierului de lucru, membrii Consiliului s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului Educației cărora le-au prezentat probemele cu care se confruntă elevii în timpul stagiilor de practică, depistate în urma monitorizării acestui proces în școli.

Printre problemele menționate se numără implicarea formală a elevilor și agenților economici în stagiul de practică, neconcordanța studiilor cu sarcinile cerute la locul de muncă, subminarea participării elevilor în întreprindere la activități ce i-ar ajuta cu adevărat la angajare, corupția, precum și lipsa utilajelor și a laboratoarelor echipate.

Viorica Condruc, consultant principal, Direcția învățământ secundar profesional și mediu de specialitate la Ministerul Educației, a informat elevii că unul dintre obiectivele strategice ale Ministerului este creșterea angajabilității absolvenților ÎPT cu 10% până în anul 2020.

„În acest sens ne propunem să dezvoltăm parteneriate viabile cu agenții economici și să responsabilizăm instituțiile de învățământ, pentru ca stagiile de practică să fie calitative și să ofere elevilor cunoștințe și abilități practice, care să-i ajute la angajarea în câmpul muncii”, a precizat ea.

Rodica Josanu, șefa Secției Juridice la Ministerul Educației, a menționat că rolul elevilor în procesul de monitorizare și soluționare a problemelor este foarte important, îndemnându-i să fie activi și să informeze persoanele responsabile despre abaterile depistate. Totodată, ea a informat elevii despre pericolele de la locul de muncă și i-a atenționat să citească normele de securitate în muncă înainte de a se angaja în stagiul de practică.

Stagiile de practică în instituțiile ÎPT se desfășoară în conformitate cu Regulamentele și Ordinele Ministerului Educației aprobate în acest sens. Stagiile de practică se realizează în ateliere, laboratoare, subdiviziuni ale instituţiilor de învățământ profesional tehnic, precum și în întreprinderi și companii. Elevii sunt delegați la practică de către instituția de învățământ, iar responsabili pentru proces sunt conducătorul de practică din cadrul instituţiei de învățământ și conducătorul de practică din cadrul unităţii economice. Elevii au dreptul să cunoască prevederile legale privind desfășurarea stagiilor de practică, dar și obligația să le respecte.

Alte subiecte incluse pe agenda celui de-al treilea atelier de lucru al CNE ÎPT vizează instrumentele de evaluare a competențelor în procesul educațional, componentele de bază ale unui proiect, precum și vizite la instituții de învățământ, întâlniri cu experți în educație și sesiuni de training de motivare.

Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic, ediția 2016-2017, reuneşte 36 de membri, inclusiv 19 fete şi menteleu17 băieţi din 19 şcoli profesionale, 11 colegii şi 4 centre de excelenţă. Scopul Consiliului este de a consulta opinia elevilor în elaborarea politicilor educaționale și a le asigura dreptul la libera exprimare, iar componența acestuia se schimbă la începutul fiecărui an școlar.