Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Centrul de Excelență în Domeniul TIC - Tekwill în Republica Moldova aniversează 4 ani de activitate
17.03.2021

Secretarul de stat al ministerului Educației, Culturii și Cercetării Natalia Grîu a participat la evenimentul dedicat celei de-a patra aniversări a Centrului de Excelență în Domeniul TIC - Tekwill în Republica Moldova a reușit să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2021 un proiect complex la nivel național.

În cadrul intervenției sale, secretarul de stat a menționat că datorită parteneriatului a fost posibilă organizarea activităților foarte populare și îndrăgite de elevi, precum concursul de robotică ”First Lego League Moldova”, ”Sumo Bot”, concursul cel mai bun elev Inovator „Genius” și altele. Iar recent a fost lansat și concursul pentru elevi „Tekwill Junior Ambassadors”.

Grație pilotării programului „Tekwill în fiecare școală” , în luna septembrie 2020, în 77 de școli din 28 de raioane din Republica Moldova, peste 5.000 de elevi studiază în acest an academic 2020-2021 cel puțin un curs din cele 3 disponibile pe platforma tekwill.online. Cursurile sunt predate ca și discipline opționale și/sau cerc în școli de către 200 de profesori care au urmat anterior un program complex de formare continuă oferit de o echipă de profesori mentori.

De asemenea, în cadrul proiectului au fost dezvoltate mai multe inițiative educaționale pentru elevi, studenți, profesori, profesioniști IT sau tineri care-și doresc să-și schimbe domeniul de activitate, în concordanță cu cerințele pieței. Putem afirma că Tekwill este o aspirație a întregii comunități IT din Moldova, o entitate dinamică, „vie”, care se alimentează din entuziasmul și energia tinerilor talentați din țara noastră și care generează oportunități, transformă paradigme și definește noi culmi spre a fi atinse”, a subliniat Natalia Grîu.

Colaborarea dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu Tekwill a început în 2018 prin semnareaunui Memorandum de înțelegere privind „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții”, iar din vara anului 2020, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a extins oferta curriculară pentru disciplinele opționale din domeniul IT, aprobând curricula pentru 6 discipline noi.

Programul este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și cu suportul financiar al donatorilor internaționali precum USAID, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldo