Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Jocul de societate „Descoperă Învățământul Dual”. Au fost finalizate sesiunile de instruire pentru cadrele didactice.
04.12.2020

În prima săptămână a lunii decembrie a fost finalizată seria de instruiri pentru cadrele didactice din toate regiunile Republicii Moldova privind regulile de utilizare a jocului de societate ”Descoperă Învățământul Dual”. Ca urmare a celor cinci instruiri, peste 100 cadre didactice din gimnazii și licee din toată țara și-au dezvoltat cunoștințele teoretice și abilități practice de aplicare a acestui joc.

Jocul de societate „Descoperă Învățământul Dual” este destinat elevilor/tinerilor cu vârsta de 12-18 ani, profesorilor și formatorilor cu scopul de a promova Învățământul Profesional Tehnic prin sistem Dual și a contribui la creșterea atractivității pentru diverse ocupații care sunt solicitate pe piața muncii din Republica Moldova. Cu suportul Proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” Erudit Studio a dezvoltat și produs acest joc. Partenerul strategic al proiectului Ministerul Educației Culturii și Cercetării (MECC) a oferit tot sprijinul și deschiderea prin facilitarea testării și ajustării jocului, distribuirea către toate gimnaziile și liceele din țară și instruirea cadrelor didactice. La recomandarea echipei proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, MECC a dispus includerea jocului de societate ”Descoperă Învățământul Dual” drept material didactic în procesul de realizare a orelor de Dezvoltare Personală pentru elevi.

Învățământul dual reprezintă o formă alternativă de instruire profesională. Responsabilitățile pentru instruire și formare le revin celor doi parteneri duali – companie și Instituție de Învățământ Profesional Tehnic (centru de excelență, colegiu sau școală profesională). Doar maxim 50% din durata programului de instruire se desfășoară în instituția de învățământ, pe când instruirea practică în cadrul agentului economic, în condiții reale de muncă, poate ajunge până la 70%, astfel accentul fiind pus pe dezvoltarea abilităților practice ale tinerilor specialiști.

Jocul de societate ”Descoperă Învățământul Dual” face parte din campania de sensibilizare și informare pe scară largă a tinerilor despre oportunitatea și avantajele învățământului dual. Aceasta este implementată de MECC, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul Proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de către Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Pentru a afla mai multe informații accesați pagina web http://ipt.md/ro/invatamint-dual.