Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Elevii și profesorii din învățământul profesional tehnic au decis cum vor arăta clasele în care vor studia discipline pentru dezvoltarea abilităților de viață
17.08.2020

Peste 2900 de elevi/e și profesori din 12 instituții de învățământ profesional tehnic (ÎPT) au participat la votarea online al celui mai reușit model de clasă prietenoasă în care vor fi studiate disciplinele „Decizii pentru un mod sănătos de viață”, „Dezvoltare personală” și „Biologie”. Ei au avut de ales din trei versiuni de design, care au fost elaborate de un designer profesionist împreună cu elevii din ÎPT pe parcursul lunii iulie.

O sală de clasă prietenoasă, în viziunea elevilor, are un design modern, este accesibilă, inclusiv persoanelor cu dizabilități locomotorii și este confortabilă pentru desfășurarea activităților interactive. Clasa este luminoasă, are mobilier colorat și un mediu ce predispune la comunicare.

Astfel de clase prietenoase vor fi amenajate și dotate cu echipament IT și materiale didactice inovative în 12 instituții de învățământ profesional tehnic din R. Moldova, care sunt parte a proiectului „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii”, implementat de UNFPA Moldova și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (MECC).

„Acest proiect este unul inovator pentru sistemul de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova, deoarece se axează pe dezvoltarea holistică a elevilor, îmbinând competențele profesionale cu cele sociale și interpersonale”, a menționat Silviu Gîncu, Șef Direcție ÎPT în cadrul MECC.  Disciplina „Decizii pentru un mod sănătos de viață” învață elevii să aibă comportamente sănătoase, să deprindă abilități de comunicare, prevenire a violenței, relaționare etc., iar în felul acesta elevii sunt mai bine pregătiți și pentru piața muncii, a subliniat Silviu Gîncu.

„Disciplinele în care elevii învață despre modul de viață sănătos urmăresc și dezvoltarea unor abilități de viață cum ar fi: încrederea în sine, abilități de comunicare, gândirea critică și luarea deciziilor informate, iată de ce UNFPA a susținut ca aceste lecții să se desfășoare într-un spațiu prietenos și confortabil pentru elevi”, a precizat Natalia Plugaru, Reprezentantă adjunctă la UNFPA Moldova.

Noile clase vor fi reconstruite conform designului ales până la sfârșitul anului 2020, iar instituțiile beneficiare sunt: Centrul de Excelență în Industria Ușoară, mun. Chișinău; Școala profesională din or. Nisporeni; Școala profesională din or. Rezina;  Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, mun. Chișinău; Colegiul Politehnic din mun. Bălți; Școala Profesională din Cupcini, r-nul Edineț; Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici”, mun. Chișinău; Colegiul „Iulia Hașdeu” din or. Cahul; Colegiul „Vasile Lupu” din or. Orhei, Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor, mun. Bălți;  Școala profesională nr. 2 din mun. Chișinău; Colegiul agro-industrial din or. Râșcani.