Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Consiliul Național pentru Calificări a avizat 6 standarde de calificare pentru învățământul profesional tehnic
08.07.2020

 

La 07.07. a.c. Consiliul Național pentru Calificări a avizat 6 standarde de calificare elaborate la  inițiativa și cu suportul partenerilor de dezvoltare: Asociația Educație pentru Dezvoltare (AED), Comitetul sectorial pentru formare profesională în industria ușoară (CSIU) și Comitetul Sectorial pentru formare profesională din Agricultură și Industria Alimentară (AgroindVET).

Secretarul de stat în domeniul educației, Natalia Grîu a remarcat activitatea prodigioasă a Consiliului Național pentru Calificări, care în luna iunie, a reușit să examineze și să susțină aprobarea a 6 standarde de calificare pentru domeniul Sănătate și 6 standarde de calificare pentru domeniul Agricultură.

„La baza fiecărui standard de calificare stă Standardul / profilul ocupațional elaborat conform solicitărilor curente și de perspectivă ale pieței forței de muncă, consultat cu reprezentanții agenților economici care propun locuri de muncă pentru aceste calificări și cu instituțiile de învățământ profesional tehnic, care oferă programe de formare profesională”, a subliniat oficialul.

În context, participanții la ședință au examinat 3 standarde de calificare de nivel 3 CNCRM pentru meseriile „Cofetar”, „Brutar”, domeniul de formare profesională „Prelucrarea alimentelor” și o meserie nouă „Cultivator-procesator de bacifere” și 3 standarde de calificare de nivel 4 CNCRM pentru specialitățile „Tehnician în industria confecțiilor”, „Tehnician tehnolog în industria tricotajelor” și „Tehnician securitatea și sănătatea în muncă”.

Menționăm că standardele de calificare au fost coordonate și cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.