Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Rezultatele Învățământului Profesional și Tehnic din Republica Moldova realizate cu sprijinul UE
14.12.2017

 75B8180Reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrelor de Excelență, societății civile, mediului privat, donatori, elevi, profesori și părinți s-au întrunit în data 13 decembrie în cadrul Conferinței ”Modernizarea Învățământului Profesional și Tehnic din Republica Moldova cu sprijinul UE: starea actuală și perspective”. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în comun cu Proiectul Uniunii Europene ”Asistență Tehnică pentru domeniul Învățământului Profesional Tehnic în Republica Moldova”.

Scopul evenimentului a fost de a prezenta realizările și stadiul de implementare a reformei Învățământului Profesional Tehnic (ÎPT) din Moldova, de a discuta despre provocările care persistă în continuarea procesului de reformare, precum și de a stabili următoarele etape pentru punerea în aplicare a Strategiei de dezvoltare a învățământului profesional tehnic pentru perioada 2018-2020.

„Republica Moldova are nevoie de tineri pasionați și creativi care nu se tem să exploreze noi orizonturi. Curajul și dedicația lor contribuie la creșterea atractivității și calității sistemului ÎPT la toate nivelurile educației din țară. Crearea unor locuri de muncă decente va genera o creștere a atractivității economice a țării și a bunăstării populației sale”, a declarat Aneil Singh, șeful secției Operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

Elevii din instituțiile din Învățământul Profesional Tehnic au cerut autorităților să îmbunătățească tehnicile şi metodele de ghidare în carieră, precum și echipamentul tehnic din școlile profesionale și colegii. ”Eu învăț în școală profesională și mi-aș dori să aflu noi metode de ghidare în carieră pentru a gasi un loc de muncă după ce voi termina studiile. La fel, aș vrea ca echipamentul tehnic din școlile profesionale să fie unul mai modern”, a menționat Vasile Chiriac, elev la Școala Profesională din Cahul.

Silviu Gîncu, șeful Direcției Învățământ Profesional Tehnic la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul extraordinar acordat în procesul inițiat de reformare a învățământului profesional tehnic din Moldova. Totodată, el a enumerat rezultatele proiectului realizate în comun cu ministerul, și anume: eficientizarea rețelei de instituții, investiții în infrastructură, procurarea de echipament nou, elaborarea și aprobarea Cadrului Național al Calificărilor, curricula ajustată cerințelor pieței muncii, eficientizarea sistemului de finanțare a instituțiilor, profesori instruiți și motivați, promovarea dialogului social în domeniul formării profesionale și prin urmare creșterea atractivității acestui învățământ.

Conferința ”Modernizarea Invățământului Profesional și Tehnic din Republica Moldova cu sprijinul UE: starea actuală și perspective” a fost evenimentul de încheiere al Proiectului UE „Asistență tehnică pentru domeniul învățământ și formare profesională în Republica Moldova”, care a demarat în ianuarie 2014 și se va desfășura până la finele anului 2017.

Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de un consorțiu condus de compania germană GOPA Worldwide Consultants. Scopul și obiectivul principal al proiectului a fost să sprijine reforma în învățământul profesional tehnic din Republica Moldova.