Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Instituțiile de învățământ profesional tehnic vor avea un Manual de autoevaluare a calității
20.02.2017

1 minUn nou atelier de lucru pentru revizuirea și completarea Manualului de autoevaluare a calității educației în instituțiile de învățământ profesional tehnic s-a desfășurat vineri, 17 februarie, la Chișinău.

La eveniment au participat manageri și cadre didactice de la Centrele de Excelență, colegii, școli profesionale, precum și experți independenți în domeniul calității și reprezentanți ai Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional (ANACIP).

La deschiderea atelierului de lucru, Silviu Gîncu, Șef Direcție ÎPT la Ministerul Educației, s-a referit la procedurile tehnice de organizare a procesului de asigurare a calității în școli.

Potrivit acestuia, Manualul de autoevaluare urmează să fie definitivat în primul semestru al anului curent, după care să fie implementat în instituțiile de învățământ. În scopul aplicării cu succes a prevederilor Manualului, va fi angajat un expert cu sprijinul Proiectului de Asistență Tehnică al UE care va facilita și va ghida acest proces în instituțiile de învățământ.

Totodată, în primăvara anului curent, va fi organizată o vizită de studiu în România pentru cadrele didactice implicate în proces, cu scopul de a documenta  practicile bune în domeniu și a le replica la nivel național.

„Vom organiza foarte minuțios procesul de asigurare a calității educației în școli, deoarece ne dorim ca acestea să ofere servicii educaționale de cea mai înaltă calitate, pentru ca beneficiarii finali – elevii, pe de o parte, și piața muncii, de cealaltă parte, să aibă doar de câștigat. Mizăm pe implicarea cât mai activă a cadrelor didactice în acest proces”, a precizat Silviu Gîncu.

De menționat că asigurarea calității educației este un obiectiv important al Strategiei de dezvoltare a învățământului profesional tehnic, iar cadrele didactice au un rol decisiv în asigurarea și îmbunătățirea continuă a calității, pentru a garanta o educație modernă și relevantă elevilor.

În cadrul atelierului, participanții au avut posibilitatea să lucreze în grupuri și să interacționeze cu experți naționali și internaționali în domeniul calității. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației cu sprijinul Proiectului de Asistență Tehnică al UE, fiind primul seminar dedicat managementului calității în înstituțiile de învățământ profesional tehnic din acest an.