Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Echipament performant pentru 12 școli profesionale din Republica Moldova
30.09.2016

1 minUn lot de echipament și utilaj modern în domeniul prelucrării metalelor și verificării conturilor electrice destinat instituțiilor de învățământ profesional tehnic din țară a ajuns astăzi în Republica Moldova.
 
Lotul include nouă tipuri de echipament, inclusiv mașini de burghiat, mașini de tăiat, strunguri, multimetre digitale, testere, menghine și este donat de Guvernul Japoniei. Valoarea donației constituie aproximativ 100,000 USD, fiind parte a unui Acord de Grant semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei în anul 2015.
 
Potrivit Ministerului Educației, echipamentul japonez este performant și asigură o precizie și un control înalt al calității lucrărilor. Acesta va fi instalat în atelierele și laboratoarele de instruire practică a elevilor de la Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău și alte 11 școli profesionale din țară. În felul acesta vor fi modernizate condițiile de instruire practică a elevilor, în conformitate cu cerințele actuale ale pieței.
 
Utilajele vor fi instalate de către specialiștii moldoveni, care vor asigura instruirea profesorilor și a maiștrilor în vederea utilizării corecte a acestora.
 
De notat că tehnica utilizată astăzi în procesul de instruire practică a elevilor din școlile profesionale este în mare parte învechită, deaceea Ministerul Educației dezvoltă asemenea parteneriate și inițiative în scopul instruirii calitative a elevilor.
 
În Moldova funcționează 11 centre de excelență, 32 de colegii și 43 de școli profesionale.