Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Trei elevi de la Centrul de Excelență în Transporturi își desfășoară practica tehnologică în Franța
19.09.2016

57bc2b7b5afb9În perioada 12 septembrie-21 octombrie 2016, trei elevi în anul IV de studii  la Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău își desfășoară practica tehnologică în Franța.
 
Elevii sunt găzduiți de Liceul Tehnic “Marcel Callo”din orașul Redon, ca parte a parteneriatului stabilit între această instituție și CE Transporturi, patronat de Ambasada Franceză și Alianța Franceză din Republica Moldova.
 
Timp de șase săptămâni, elevii moldoveni, care studiază specialitatea “Diagnosticarea computerizata a automobilelor”, vor fi încadrați în activități practice în atelierele și laboratoarele companiilor franceze. Ei vor obține deprinderi practice în diagnosticarea automobilelor franceze, un vocabular tehnic în limba franceză, precum și oportunități de colaborare și schimb de experiență pentru viitor.
 
Potrivit Ministerului Educației, acesta este un bun exemplu de promovare a mobilității elevilor din învățămîntul profesional tehnic la nivel internațional. Instituțiile de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova sunt încurajate să dezvolte asemenea parteneriate în interesul elevilor, pentru a-i sprijini să aibă acces la instruire practică de calitate.
 
Centrul de Excelență în Transporturi instruiește specialiști în domeniul Transportului Auto și al Drumurilor la patru specialități, fiind cea mai mare instituție de acest fel din țară. Anual instituția pregătește în jur 500 de specialiști. Începând cu anul 2006 aici sunt formate grupe bilingve moldo-franceze, cu predarea unor discipline de specialitate în limba franceză.
 
De-a lungul timpului, Centrul a inițiat mai multe parteneriate cu instituții și companii din Franța, Germania, România și Rusia. Grație acestor parteneriate, parcul auto al instituției a fost completat cu patru automobile relativ noi, ce se utilizează în procesul de instruire practică, iar anul acesta pentru prima oară trei elevi au obținut posibilitatea să-și desfășoare practica tehnologică în Franța.