Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Primii 500 de lăcătuși-instalatori de tehnică sanitară și electromontori instruiți după un curriculum nou vor intra pe piața muncii
01.08.2016

dsc 1430-minNoi curricula la meseriile lăcătuș-instalator tehnică sanitară și electromontor la repararea și întreținerea utilajului electric, patru suporturi de curs, o bază de date pentru evaluarea on-line, zeci de cadre didactice instruite - sunt câteva dintre rezultatele Proiectului moldo-austriac AquaProf II, desfășurat în Republica Moldova în perioada 2013-2016, cu sprijinul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA).
 
Proiectul și-a propus să apropie oferta educațională din domeniul apă și canalizare de necesitățile pieței muncii, fiind realizat de Institutul de Formare a Capacităților Profesionale (IFCP) în patru Școli Profesionale din Rezina, Corbu, Alexăndreni și ȘP nr.1 din Bălți.
 
Vineri, 29 iulie, Proiectul AquaProf II și-a încheiat lucrările printr-un eveniment public la care au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerului Ecologiei, Biroului Austriac pentru Cooperare Tehnică în Republica Moldova, echipele manageriale și didactice ale celor patru școli profesionale partenere, precum și profesori din cadrul Universității Tehnice.
 
Prezent la eveniment, Silviu Gîncu, Șef Direcție Învățământ Profesional Tehnic la Ministerul Educației, a mulțumit pe această cale partenerilor proiectului pentru susținere și a apreciat rezultatele importante ale acestuia pentru dezvoltarea învățământului profesional tehnic din Republica Moldova. „Cu investiții mici au fost obținute rezultate mari. Grație acestui proiect, atât elevii, cât și cadrele didactice de la meseriile electromontor și lăcătuș, sunt pregătiți la cel mai înalt nivel”, a spus acesta.
 
Gerhard Schaumberger, Şeful Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică a Austriei, a apreciat rezultatele acestui proiect pentru beneficiul țării, oferind asigurări că și în continuare va susține dezvoltarea învățământul profesional tehnic din Republica Moldova.
 
„Din punctul de vedere al donatorului, proiectul și-a atins rezultatul. Astăzi putem vorbi despre o nouă generație de lăcătuși și electromontori gata să intre pe piața muncii și să facă față cerințelor angajatorilor. Sperăm că în continuare partenerii locali vor prelua bunele practici și vor dezvolta acest domeniu de învățământ”, a spus acesta.
 
Proiectul “Consolidarea capacităților furnizorilor de formare profesională în sectorul apă și canalizare” a fost finanțat din mijloacele Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în valoare de peste trei milioane de lei și din bugetul Republicii Moldova, în valoare de circa 750 mii lei.