Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Învață o meserie pentru viață: Ministerul Educației a dat start campaniei de admitere în școlile profesionale împreună cu tinerii
12.07.2016

4-minMai mulți elevi îmbrăcați în uniforme profesionale au lansat împreună cu Ministerul Educației Campania de admitere în învățământul profesional tehnic, sesiunea 2016-2017, cu genericul “Învață o meserie pentru viață”. Evenimentul organizat în Grădina Publică “Ștefan cel Mare” în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri și-a propus să promoveze cele mai solicitate profesii pe piața muncii și să convingă elevii să opteze pentru educație vocațională.

Viceministrul Educației, Cristina Boaghi, a menționat la deschiderea evenimentului că învățământul profesional devine tot mai atractiv pentru elevi și a făcut un apel către absolvenți să-și continue studiile în școli profesionale și colegii.

“Învățământul profesional tehnic din Republica Moldova vine cu elemente noi și atractive pentru elevi. Ministerul Educației cu sprijinul Uniunii Europene este în proces de modernizare a acestui domeniu de învățământ. Din luna septembrie elevii vor studia conform unei curricula noi, axată pe dezvoltarea competențelor profesionale. Sunt introduse cursuri de IT și antreprenoriat, se extinde formarea profesională duală la întreprindere - toate pentru a apropia educația de necesitățile pieței muncii și a spori rata de angajabilitate a absolvenților”, a spus viceministrul.

Potrivit Barometrului Profesiilor elaborat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, printre cele mai solicitate profesii pe piața muncii se numără croitorii, operatorii pentru suportul tehnic al calculatoarelor, chelnerii, brutarii, bucătarii, vânzătorii, casierii, electrogazosudorii, lăcătușii auto. Aceste și alte profesii au fost prezentate de către elevi în cadrul evenimentului public din centrul capitalei.

“Am absolvit meseria brutar. Mereu mi-a plăcut să lucrez cu produsele de panificație. Este interesant și util, în plus îți oferă perspective imediate de angajare în câmpul muncii”, a spus Nadeja, fostă elevă la Școala Profesională nr.5 din Chișinău.

Iar Constantin, elev la meseria ciontolitor-tranșator, spune că acestă profesie este foarte solicitată și bine plătită nu doar în Moldova, dar și în întreprinderile din alte țări, deaceea nu regret alegerea făcută și este sigur de succes.

Admiterea în învățământul profesional tehnic se va desfășura în două etape. În perioada 18 iulie-12 august va avea loc prima etapă de admitere în școlile profesionale, iar concursul repetat pentru locurile neacoperite va fi între 16-25 august. Pentru colegii și centrele de excelență, etapa I de admitere va avea loc între 18 iulie-5 august, iar concursul repetat între 9-12 august. La concursul de admitere sunt invitați să participe absolvenții de gimnaziu; absolvenții de liceu; absolvenții școlii medii generale, absolvenții cu certificat de studii liceale sau echivalente acestora.

Pentru anul de studiu 2016-2017 se oferă 9616 de locuri în colegii/centre de excelență la 89 de specialități și 9600 de locuri în școli profesionale la 80 de meserii. Studiile în școlile profesionale sunt gratuite, toți elevii primesc burse lunare și alimentație gratuită o dată pe zi. Elevii sunt asigurați cu loc de cazare în cămin.

Toate detaliile privind Regulamentul de organizare a admiterii sunt disponibile pe site-ul Ministerului Educației http://edu.gov.md/ro/content/admiterea-1.