Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Oportunităţi şi provocări ale Centrului de formare continuă: experienţe şi inovaţii
24.06.2016

1-minMai mulți specialiști din învățământul profesional tehnic din domeniul construcțiilor au participat joi, 23 iunie 2016, în cadrul unui atelier de lucru privind activitatea Centrelor de formare continuă, care s-a desfășurat la Centrul de Excelenţă în Construcţii din Chișinău.

În cadrul atelierului cu genericul „Oportunităţi şi provocări ale Centrului de formare continuă: experienţe şi inovaţii” participanții au abordat subiecte ce țin de colaborarea Centrului de Excelenţă cu instituțiile de profil, rolul Centrului de Excelenţă, rolul şi misiunea Centrului de formare continuă şi consolidarea relațiilor cu instituţiile de profil.

În prezentarea sa, directorul Centrului de Excelență în Construcții, Valeriu Pelivan, a prezentat activitatea Centrului de Excelenţă, dar şi a Centrului de formare continuă din cadrul instituţiei. A fost evidenţiat rolul Centrelor de Excelenţă în calitate de platformă instituţională care oferă mai multe posibilităţi pentru sistemul de învăţământ profesional tehnic. De asemenea, a fost menţionată importanţa consolidării comunităţii instituţiilor de formare profesională din domeniul construcțiilor.

Şeful Direcţiei Învățământ Profesional Tehnic din cadrul Ministerului Educației, Silviu Gîncu, a prezentat experienţa relevantă a instituţiilor ÎPT din Croaţia, în care directorii au atras investiţii, proiecte şi a recomandat managerilor să fie mai activi în atragerea partenerilor pentru dezvoltarea instituțiilor de învățământ.

“Reieşind din faptul că numărul elevilor este în scădere, școlile vor fi nevoite să se adapteze la noile realităţi, inclusiv prin diversificarea ofertei de studii. Procesul de certificare a profesiilor va fi extins treptat la nivel naţional, astfel instituţiile de învățământ vor fi interesate să-şi formeze sisteme de formare continuă”, a menționat acesta.

Totodată, Silviu Gîncu a reiterat rolul important al Centrelor de Excelenţă, în special pe componenta formării profesionale continue. Astfel, printre viitoarele atribuţii ale Centrelor de Excelenţă va fi şi coordonarea activității de elaborare a Curriculumului, precum și asigurarea examenului de calificare, ce urmează să fie unic ca şi conţinut.

Svetlana Şişcanu, şef secţie formare continuă, formator-mentor naţional, a prezentat rolul şi activitatea Centrului de formare continuă din cadrul instituţiei. Misiunea Centrului este de a asigura certificarea competenţelor profesionale ale cadrelor din domeniul construcţiilor şi de a acorda suportul metodologic pentru dezvoltarea personală şi profesională a cadrelor din domeniul construcţiilor. Centrul de formare continuă a obţinut deja experienţă relevantă în acest sens, oferind instruire în perioada decembrie 2015-aprilie 2016 pentru 120 de muncitori.

În concluzie, participanţii la atelier au identificat mai multe mecanisme prin care instituţiile de învăţământ profesional tehnic din domeniul construcţiilor vor colabora în vederea creşterii calităţii şi atractivităţii ofertelor educaţionale proprii.

De menționat că Centrul de Excelenţă în Construcţii oferă formare profesională pentru opt specialităţi în domeniul construcţiilor. În cadrul instituţiei îşi fac studiile 1650 elevi din toată republica. Începând cu anul de studii 2016-2017, Centrul va oferi formare profesională pentru meseria conexă „Instalator instalaţii de încălzire şi echipamente solare” (2 ani) şi „Instalator aparate şi echipamente de ventilare şi climatizare” (1 an). De asemenea, începând cu anul de studii 2016-2017 va fi introdusă specialitatea „Arhitectură”.