Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Au fost desemnați câștigătorii concursului național “Cel mai bun plan de afaceri” al elevilor din colegii și școli profesionale
22.06.2016

Prezentă la evenimentul de lansare a concursului, viceministrul educației, Cristina Boaghi, a menționat că asemenea evenimente contribuie la sporirea calității educației în învățământul profesional tehnic.

„Ministerul Educației și-a propus să sporească atractivitatea învățământului profesional, motiv pentru care promovează cursuri și discipline noi, revizuiește curicula și susține inițiativele elevilor. Concursul „Cel mai bun plan de afaceri” demonstrează că în școli profesionale și colegii învață tineri performanți, care au toate șansele să se afirme pe piața muncii și să reușească în propriile afaceri”, a spus viceministrul.

Participanții la concursul ”Cel mai bun plan de afaceri” sunt elevii școlilor profesional tehnice din Nisporeni, Criuleni, Chișinău, Cupcini, Cahul, Hâncești, Ștefan-Vodă. Ei au prezentat planuri de afaceri în diferite domenii, inclusiv prestări de servicii, manufactură, agricultură, servicii auto, alimentație publică, croitorie și altele.

Membrii juriului au desemnat învingătorii în baza mai multor criterii, printre care actualitatea/originalitatea ideii, gradul de inovare, viabilitatea ideii de afaceri, complexitatea analizei SWOT, strategia de marketing și planul financiar, precum și potențialul de a deveni start-up.

Astfel, câștigătorii ediției 2016 a concursului „Cel mai bun plan de afaceri” sunt absolvenții Centrului de Excelență în Industria Ușoară și a Școlii Profesionale nr.9 din Chișinău.

Ilona Prozor este unul dintre învingători și a prezentat o idee de afacere privind confecționarea vestimentelor cu aplicații manuale. “Aceasta este pasiunea mea și sunt foarte fericită că am reușit. Cursul de antreprenoriat pe care l-am studiat la școală, precum și îndrumarea maiștrilor-instructori m-au ajutat să obțin acest rezultat. Îndrum toți elevii să-și realizeze visele și să învețe acea meserie, care le place”, spune tânăra.

Iar Rodion Zaițev de la ȘP nr.9 din Chișinău a impresionat membrii juriului printr-o idee originală de producere a biocăminelor. Absolvent al meseriei electrogazosudor-montator, tânărul spune că prin această afacere își va realiza visul de a munci pe cont propriu, fără a depinde de angajator.

Concursul „Cel mai bun plan de afaceri” ediția 2016 a fost organizat în cadrul Proiectului „Activitatea de instruire în cadrul antreprenoriatului și angajării în câmpul muncii”, cu scopul de a promova spiritul antreprenorial în rândul elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic, prin aprecierea celor mai bune planuri de afaceri elaborate de elevi în cadrul disciplinei Bazele antreprenoriatului.

Toți participanții la concurs și profesorii acestora au primit diplome, iar câștigătorii s-au ales cu premii importante din partea organizatorilor.