Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
20 de instituții profesional tehnice și 11 universități participă în cadrul Forului Meseriilor și al Profesiilor
27.05.2016

În perioada 27-28 mai 2016 la Chișinău se desfășoară a VI-a ediție a Forului Meseriilor și Profesiilor și Târgul Locurilor de Muncă pentru Tineret. Evenimentul este organizat la inițiativa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, sub egida Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Educației, având scopul să ofere o pltaformă de dialog pentru elevi, viitori absolvenți, tineri în căutarea unui loc de muncă și angajatori.

La eveniment participă 20 de școli profesionale, colegii și centre de excelență, precum și 11 universități, care timp de două zile își vor prezenta oferta educațională, orientând tinerii în lumea profesiilor și specialităților, care pot fi studiate astăzi în Republica Moldova.

În deschiderea evenimentului, viceministrul educației, Elena Cernei, a menționat că Forul Meseriilor și Profesiilor a devenit o tradiție frumoasă, ce răspunde necesităților elevilor, absolvenților și angajatorilor.

„Ministerul educației sprijină parteneriatele dintre instituțiile de învățământ și agenții economici, în scopul pregătirii specialiștilor de înaltă calitate, care să răspundă necesităților pieței muncii. Mizăm pe sprijinul angajatorilor în instruirea practică a elevilor și deschiderea spre noi oportunități de colaborare, deoarece doar cu eforturi comune putem asigura un sistem de educație performant și util societății”, a spus viceministrul educației.

Forului Meseriilor și Profesiilor și Târgul Locurilor de Muncă pentru Tineret se desfășoară la Palatul Republicii din Chișinău. Instituțiile de învățământ sunt prezente cu materiale informaționale, oferta educațională, master-classuri, expoziții și alte activități interactive. Pe 27 mai, Ministerul educației organizează și un training de oratorie adresat elevilor și tinerilor, în scopul dezvoltării competențelor de comunicare și prezentare publică.

Programul evenimentului va cuprinde și prezentarea ofertelor de muncă disponibile, discuții și negocierea cu agenții economici privind ocuparea unui loc de muncă, oportunități de deschidere a unei afaceri, seminare, dezbateri tematice. Participanții vor avea posibilitatea să-și identifice domeniile prioritare de interes profesional, fiind ghidați în carieră de către experți în domeniu.

Uşile Forului meseriilor/profesiilor şi Târgului locurilor de muncă pentru Tineret vor fi deschise pentru vizitatori în perioada: 27 mai 2016, între orele 10:00 - 17:00 și 28 mai 2016, orele 10:00-15:00, Palatul Republicii, mun. Chişinău, str. Maria Cebotari, 16.

Parteneri: Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova, SOIR Moldova, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Asociația Copiilor Surzi din Moldova, Centrul de Dezvoltare a Carierei SYSLAB, Consiliul Național al Tineretului din Moldova.

Important! În perioada 27 - 31 mai 2016, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va organiza și Târgul on-line al locurilor de muncă, ediția a IX-a, cu tematica „Locuri de muncă pentru Tineret”. Târgul on-line va fi disponibil pe platforma www.e-angajare.md.

Informaţii suplimentare puteți obține la Centrul de Apel - Piaţa Muncii, tel. 0 8000 1000, apel gratuit din orice localitate a Republicii Moldova (orele de lucru 8:30-15:30, de luni pînă vineri).