Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Laboratoare performante pentru viitorii electricieni în construcții și tencuitori
26.05.2016

1-minDouă laboratoare moderne, dotate cu utilaj și echipament performant, au fost inaugurate joi, 26 mai, în cadrul unui eveniment public organizat la Școala Profesională nr.7 din Chișinău. Laboratoarele vin să asigure instruirea practică a elevilor la meseria de electrician în construcții și tencuitor, contribuind la pregătirea calitativă a acestora pentru piața muncii.

Laboratoarele au fost modernizate în cadrul proiectului CONSEPT, implementat de Fundația Liechtenstein Development Service (LED) în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova. Suma totală pentru lucrările de reparație și echipament a constituit aproape un milion de lei.

Cristina Boaghi, Viceministrul Educației, a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru sprijin, menționând că asemenea realizări contribuie la modernizarea învățământului profesional tehnic din Republica Moldova. „Doar având condiții moderne de studiu, echipamente și laboratoare bine dotate, putem avansa și putem construi un sistem de învățământ profesional tehnic performant, care să răspundă necesităților pieței muncii, acesta fiind unul din obiectivele prioritare ale politicilor promovate de Ministerul Educației”.

Directorul ȘP nr.7, Alexandru Ciobanu, a menționat în context că misiunea instituției este să ofere condiții de instruire similare cu cele din întreprinderi, pentru a pregăti specialiști de înaltă calitate. „Laboratoarele pe care le-am renovat cu sprijinul partenerilor ne vor permite să fim competitivi pe piața educațională și să facem încă un pas pentru asigurarea standardelor de calitate în învățământ”, a spus acesta.

La evenimentul de inaugurare au fost prezenți elevi, profesori, agenți economici, precum și absolvenți ai instituției, care au reușit să se angajeze cu succes pe piața muncii.

„Am absolvit Școala Profesională în anul 2014, meseria lăcătuș-electrician în construcții și sunt foarte mulțumit de alegerea mea. Am reușit să mă angajez într-o companie de construcții și am progrese în ceea ce fac, fapt pentru care mulțumesc profesorilor și întregului colectiv didactic”, a spus Sîrbu Dumitru, fost elev al Școlii.

La Școala Profesională nr. 7 din Chișinău își fac studiile 565 de elevi, dintre care 75 studiază meseriile electrician în construcții și tencuitor. Instituția este specializată în domeniul construcțiilor și pregătește specialiști la zece meserii de profil. Anual Ministerul Educației pregătește în jur de 600 tencuitori și 200 electricieni în construcții, acestea fiind meserii solicitate de către angajatori.

De menționat că Ministerul Educației desfășoară în prezent o amplă reformă a învățământului profesional tehnic, cu sprijinul Uniunii Europene, în scopul modernizării sectorului și apropierii de necesitățile angajatorilor. Dotarea laboratoarelor școlilor profesionale cu echipamente moderne de către partenerii de dezvoltare contribuie la atingerea obiectivelor de calitate ale reformei.