Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Centrul de Excelență în Transporturi a marcat 70 de ani de activitate
15.04.2016

57bc2b7b5afb9Pe 15 Aprilie 2016 Centrul de Excelență în Transporturi (fostul Colegiu de Transporturi) din Chișinău a marcat 70 de ani de la fondare. Cu acest prilej, instituția a organizat un eveniment public la care au fost prezenți oficiali de la Ministerul Educației, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, consilierul Ambasadorului Franței la Chișinău, parteneri din România, Franța și Rusia, precum și absolvenți cu renume ai instituției.

La deschiderea evenimentului, Boris Rusu, Directorul CE Transporturi, a ținut un discurs prin care a efectuat o trecere în revistă a celor mai importante realizări ale instituției, începând cu anul fondării și până în prezent. „De-a lungul timpului instituția și-a schimbat denumirea de mai multe ori. De la Tehnicul de Autodrumuri în 1946 și până la Centru de Excelență în prezent, esența, însă, a rămas aceeași. Pregătim specialiști de calitate în domeniul Transportului Auto și al Drumurilor, fiind cea mai mare instituție de profil din țară. Adresez pe această cale mulțumiri și felicitări colectivului didactic, elevilor, absolvenților și tuturor partenerilor, care ne-au susținut pe parcurs”, a spus acesta.
 
Prezentă la eveniment, Viceministrul Educației, Cristina Boaghi, a precizat că instituția a devenit Centru de Excelență în Transporturi în anul 2015, ca parte a reformei învățământului profesional tehnic desfășurată de Ministerul Educației, cu sprijinul Uniunii Europene. Acest lucru înseamnă că instituția a demonstrat performanță, urmând să contribuie la dezvoltarea învățământului profesional tehnic din domeniul transporturilor.
 
“Ministerul Educației va sprijini în continuare Centrul de Excelență în Transporturi, la fel ca și alte instituții de învățământ profesional tehnic, cu scopul de a moderniza procesul de studii și a îmbunătăți calitatea educației. Modernizare înseamnă infrastructură mai bună, echipament nou, curricula ajustată cerințelor pieței muncii, profesori instruiți și motivați și, cel mai important, elevi bine pregătiți, capabili să îmbrățișeze cu succes viitoarea profesie”, a spus Cristina Boaghi.
 
La rândul său, Viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vitalie Rapcea, a ținut un discurs prin care s-a referit la importanța pregătirii specialiștilor calificați în domeniu și perspectivele pe care le oferă această industrie viitorilor absolvenți. “Astăzi lucrătorii în domeniul construcției drumurilor sunt la mare căutare, iar salariile pe care le oferă piața ­muncii sunt motivante”, a declarat Viceministrul.
 
Centrul de Excelență în Transporturi instruiește specialiști în domeniul Transportului Auto și al Drumurilor, fiind cea mai mare instituție de profil din țară, anual pregătind peste 2,000 de specialiști. Elevii sunt instruiți la două specialități ­- Transport auto și Mașini și instalații pentru construcții. De-a lungul timpului Centrul a inițiat mai multe parteneriate cu instituții și companii din Franța, Germania, România și Rusia, grație cărora parcul auto al instituției a fost completat cu patru automobile relativ noi, ce se utilizează în procesul de instruire practică. În prezent, baza auto a Centrului de Excelență în Transporturi dispune de 20 de automobile, inclusiv patru donate de către partenerii din Franța, precum și alte patru automobile de epocă, care reprezintă cartea de vizită a instituției. Mașina de model francez Rosengart are o vechime de 77 de ani și este unică în țară.
 
Pentru eforturile și meritele deosebite în dezvoltarea instituției, administrația și colectivul Centrului de Excelență au primit diplome de apreciere din partea Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Educației, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Federației Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor.
 
Oaspeții prezenți la eveniment au avut parte și de un concert jubiliar, la care a evoluat orchestra Colegiului de muzică „Ștefan Neaga”, ansamblul de muzică populară „Plăieșii”, ansamblul folcloric „Haiducii” și ansamblul de profesoare al Centrului de Excelență în Transporturi „Floarea Busuiocului”.