Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Un maistru de la o școală profesională din Cahul a câștigat titlul de cel mai bun electrogazosudor doi ani la rând
02.03.2017

IMG 8853 min26 de maiștri-instructori din mai multe școli profesionale din țară au concurat pentru titlul de Cel mai bun Electrogazosudor-montator în cadrul unui concurs național desfășurat în perioada 23-24 februarie la Chișinău. Concursul maiștrilor–instructori la meseria Electrogazosudor-montator (prelucrarea metalelor) este la a doua ediție.

“Am ales să organizăm acest concurs pentru a spori prestigiul profesiei de maistru-instructor în școlile profesionale și a stimula calitatea cadrelor didactice. Ministerul Educației și-a propus să reformeze învățământul profesional tehnic și să pregătească specialiști calificați, în corespundere cu cerințele pieței muncii, iar acest obiectiv poate fi realizat doar având cadre didactice bine instruite și motivate”, a spus Cristina Boaghi, Viceministrul Educației, la evenimentul de premiere a învingătorilor.

În rezultatul desfășurării concursului, organizatorii au desemnat trei câștigători. Premiul I a ajuns la Valeriu Munteanu, maistru-instructor la ȘP nr.2 din Cahul, care a câștigat acest concurs și anul trecut. Profesorul spune că succesul se datorează mai multor factori, dar în primul rând este vorba de precizia cu care lucrează și dragostea față de meserie.

„Cheia succesului în această profesie se află la intersecția dintre sudare și matematică. Pe când majoritatea maiștrilor din școli predau doar instruirea practică, eu predau și lecțiile teoretice, iar asta m-a ajutat că cunosc în detaliu subtilitățile meseriei și să câștig. Îmi place să execut lucrări complicate de sudare și asta contribuie la rezultat”, a spus maistrul câștigător.

Participanții la concurs au trebuit să demonstreze cunoștințe și abilități la proba teoretică și practică. Proba teoretică s-a axat pe gîndirea critică și creativă, studiul materialelor, calcule de specialitate, desenul tehnic și altele. Lucrul practic a fost apreciat în funcție de respectarea consecutivității pașilor de realizare a sarcinii de muncă, respectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă, utilizarea corectă și conform destinației a utilajului și instrumentelor de lucru.

Toți participanții au fost apreciați cu diplome din partea Ministerului Educației, iar finaliștii au primit premii bănești în valoare de până la 5, 000 de lei din partea organizatorilor.

În prezent, 21 de școli profesionale din țară pregătesc electrogazosudori-montatori. Această profesie se învață timp de trei ani, fiind a patra cea mai solicitată de către elevi, după cea de bucătar, mecanic auto și frizer. Anual Ministerul Educației pregătește peste 300 de meseriași în acest domeniu, care execută operațiuni de sudare a metalelor și muncesc în industrie, construcții și alte domenii conexe.

Concursul “Cel mai bun maistru-instructor” la meseria electrogazosudor-montator a fost organizat de Ministerul Educației cu sprijinul Proiectului-parteneriat de instruire a meşteşugarilor „Kreishandwerkerschaft Hersfeld-Rotenburg”și s-a desfășurat la Școala Profesională Nr.3 din Chișinău.

Pentru contact: Marionela Dabija, Proiectul-parteneriat de instruire a meşteşugarilor „Kreishandwerkerschaft Hersfeld-Rotenburg”: Tel./Fax: +373 (22) 23 80 93; GSM: +373 (0) 690 22 598; marionela.dabija@kh-hef-rof.de