Портал был создан при финансовой поддержке Европейского Союза
CRDÎP preocupat de prevenirea și soluționarea conflictelor de interese în sistemul educațional
Понедельник, 08 мая 2023 21:56

CRDÎP preocupat de prevenirea și soluționarea conflictelor de interese în sistemul educațional

În scopul implementării standardelor naționale de integritate în cadrul instituțiilor de învățământ profesional tehnic, Centrul Republican de Dezvoltare a Învățământului Profesional din cadrul Centrului de Formare Continuă și Leadership a desfășurat atelierul de lucru cu genericul: „Prevenirea și soluționarea conflictului de interese în managementul educațional”. Pentru a aborda multidimensional problema discutată organizatorii au invitat la activitate, în calitate de expert, pe Vitalie Armașu, specialist principal la Autoritatea Națională de Integritate.

Participanți la atelier au fost reprezentanți a instituțiilor de învățământ, cadre manageriale, șefi de secții etc. În cadrul atelierului aceștia au discutat despre pașii care îi vor ajuta să facă față provocărilor iscate pe dimensiunea dată. În acest context, dl. Armașu a intervenit cu exemple pentru a explica minuțios cum pot fi conștientizate, anticipate și prevenite conflictele de interese. În aparență s-ar părea că acțiunile ce trebuie întreprinse sunt clare, dat în esență mulți se pot confrunta cu probleme pe care nu știu cum să le abordeze pentru că nu sunt instruiți sau pentru că le întâlnesc pentru prima dată.

Prezentă la atelier, Svetlana Gutium, șef de secție studii la Centrul de Excelență în Construcții, ne-a relatat că într-un colectiv mare de pedagogi și angajați conflictele sunt inevitabile și trebuie soluționate corect și la timp, ca să nu fie perturbat procesul de muncă. La fel, a accentuat utilitatea informațiilor și a cadrului normativ prezentate în cadrul activității.

Vitalie Armașu a îndemnat pe cei prezenți să solicite consultații minuțioase pentru a nu comite erori involuntare în procesul declarării conflictelor de interese și chiar în procesul depunerii declarațiilor pe venit.