Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
„Înveți. Muncești. Câștigi!” – la Chișinău s-a desfășurat Târgul „Ziua Învățământului Dual”
02.06.2022

La 28.05.2022,  Școlile Profesionale, Colegii și Centre de Excelență din regiunea centrală a țării și-au prezentat ofertele de studii, oportunitățile de angajare și o serie de ateliere interactive în cadrul Târgului „Ziua Învățământului Dual”, organizat astăzi de Ministerul Educației și Cercetării.

Evenimentul, desfășurat sub sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!”, a avut loc cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Prezent la ceremonia de deschidere, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală s-a referit la importanța învățământului dual și beneficiile acestuia, atât pentru tinerii care optează pentru această formă de învățământ, dar și pentru companiile angajatoare.

În acest sens, ministrul Educației și Cercetării a menționat că odată cu aprobarea Legii Învățământului Dual, cadrul normativ va fi îmbunătățit, ceea ce înseamnă că tinerii vor avea condiții mai bune pentru instruire, vor putea obține meseria în cadrul unei companii, beneficiind inclusiv de salariu.

Anatolie Topală a adăugat că companiile care se vor implica în această formă de învățământ vor fi și ele sprijinite. Acestea vor putea obține rambursarea a 50% din investițiile făcute în pregătirea elevilor.

Ministrul i-a îndemnat pe tinerii participanți la eveniment să se informeze cât mai bine despre ce înseamnă Învățământul Dual, să opteze pentru această formă de învățământ pentru că ea le va garanta un succes mai mare în angajare și mai multe beneficii pe perioada studiilor.

În cadrul activității, potențialii studenți au avut ocazia să adreseze întrebări, să participe la discuții cu membrii instituțiilor participante și agenții economici și totodată să se bucure de un program artistic interactiv, cu muzică, teatru, dansuri și quiz cu premii.

„Ziua Învățământului Dual” se va desfășura  la Soroca și Cahul pe 4 iunie și, respectiv, 15 iunie curent. Activitățile, destinate absolvenților treptei gimnaziale, liceale, tinerilor care doresc o recalificare, au ca obiectiv promovarea ofertei educaționale prin învățământ dual a Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic și a oportunităților de angajare a agenților economici parteneri.

Învățământul profesional tehnic dual este ”școala fără șomeri” și reprezintă o formă a învățământului profesional tehnic. Acesta își propune să ofere șanse egale tuturor tinerilor de a îmbrățișa o profesie care să le aducă beneficii și satisfacție pe termen lung, indiferent de proveniența socială, iar angajatorilor le oferă acces la forță de muncă bine calificată. Aproximativ 30% din studii se desfășoară în instituția de învățământ, iar celelalte aproximativ 70% - în cadrul agentului economic, astfel accentul fiind pus pe instruirea practică, în condiții similare celor reale de muncă. La absolvirea studiilor profesionale duale tinerii specialiști au locul de muncă aproape „în buzunar”!

Sursa foto: © GIZ Moldova/2022/Qubo Communications. Toate drepturile rezervate.