Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Acțiuni concrete ale guvernului pentru asigurarea firmelor moldovenești cu forță de muncă bine formată în sistemul de învățământ
30.05.2022

„Oamenii contează: pentru o economie dinamică esența este numărul oamenilor temeinic calificați, iar soluția este să formăm tinerii mai bine și să le oferim o perspectivă aici, acasă” și pentru aceasta „guvernul se angajează să-i prețuiască atât pe cei care formează tinerii din Republica Moldova, cât și pe tinerii formați prin sistemul învățământului dual. Azi avem peste 1500 de tineri în învățământul dual care își fac practica la 123 de firme, avem o nouă lege a învățământului dual, vă invităm ca împreună să folosim aceste instrumente legale și să aducem calitatea în sala de clasă” au spus viceprim-ministrul Andrei Spînu și ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, la întâlnirea organizată de reprezentanții guvernului cu firme din domeniul energiei și construcțiilor și instituții de învățământ profesional și tehnic de profil.

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a subliniat necesitatea promovării unui sistem educațional viabil, ajustat la cerințele pieței muncii, iar în acest sens astfel de ședințe sunt importante pentru organizare eficientă a studiilor profesional tehnice, pentru ca acestea să fie cât mai relevante în domeniile de interes. De calitatea pregătirii resurselor umane depinde creșterea economică a țării noastre.

„Vrem să construim tot mai multe drumuri, poduri, linii electrice, clădiri, dar înțelegem în prezent că ne lipsesc oameni care să le facă pe toate acestea calitativ și în timp scurt. În acest sens, investiția serioasă în educație este prioritară, cu atât mai mult în învățământul profesional tehnic dual care pregăteşte ingineri calificați. Trebuie să creștem o generație profesionistă, tineri specialişti care să dorească să lucreze în Moldova”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

A fost prezentată firmelor și posibilitatea oferită de Ministerul Educației și Cercetării ca angajații să obțină certificate de calificare profesională pe baza competențelor lor reale, obținute la locul de muncă: „cetățenii de acasă sau din diaspora, care poate au început să lucreze ca necalificați, dar pe parcurs au dobândit competențe profesionale certe, pot să obțină certificarea acestor competențe și să își crească statutul în cel de oameni bine calificați. E un mare avantaj și pentru firme”, au subliniat reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.

În contextul recent adoptatei legi a învățământului dual, prin care tinerii vor fi încurajați să urmeze trasee educaționale de înaltă calificare, cu practica în firme, participanții la întâlnire au stabilit cinci direcții concrete de acțiune:

1) Găsirea unor instrumente de încurajare pentru asigurarea menținerii tinerilor nou formați în firmele care au investit în formarea lor;
2) Acțiuni concrete ale ministerelor pentru o strategie coerentă de ghidare în cariera școlară și profesională pe tot parcursul vieții;
3) Instituționalizarea dialogului permanent între agenții economici și instituțiile de învățământ, atât în format sectorial, cât și în format unu la unu;
4) Încurajarea apropierii profesorilor de firmele din domeniu pentru dobândirea unor noi experiențe;
5) Recunoașterea socială a firmelor care participă în activități de formare a tinerilor.

Introducerea învățământului dual pe model german în Republica Moldova, prevăzută inițial de Codul Educației din 2014, s-a realizat efectiv cu sprijinul financiar al agenției de cooperare germane, GIZ și al Elveției. În prezent sunt peste 1500 de elevi formați de instituții de învățământ din republică, în cooperare cu 123 de întreprinderi. Programul, care se desfășoară sub sloganul „Învață, Muncește, Câștigă!” va fi extins grație noii legi a învățământului dual.