Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Tinerii din regiunea de nord a Republicii Moldova cunosc care sunt oportunitățile Învățământului Dual
19.11.2020

În luna noiembrie 2020 au fost finalizate cu succes o serie de activități de informare și sensibilizare a tinerilor, elevilor și cadrelor didactice din regiunea de nord a țării cu privire la avantajele învățământului profesional tehnic prin programe duale și beneficiile post-angajare pe care le oferă Învățământul Dual. Activitățile au fost desfășurate în mun. Bălți, raioanele Edineț, Ocnița, Briceni, Drochia, Glodeni, Dondușeni, Rîșcani, Soroca, Florești, Sîngerei.

Principalele obiective ale acestora au fost: Consolidarea capacităților grupurilor țintă: elevi și tineri, de luare a deciziilor privind selectarea viitoarei profesii specialități; Creșterea capacităților managerilor educaționali și cadrelor didactice în domeniul orientării profesionale a tinerilor; Implicarea tuturor grupurilor țintă în activități educaționale atractive care să demonstreze utilitatea ÎPT cu programe duale și diseminarea bunelor practici și a studiilor de caz.

Aceasta campanie a fost desfășurată de Asociația Obștească „DEMOS”, stabilită în mun. Edineț, care are o activitate extinsă la nivel național, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”.

Chiar și în situație de plină pandemie campania de informare și-a atins obiectivele, prin desfășurarea în mod eficient a activităților care au contribuit în mod direct la realizarea acestora. A fost adaptată forma de organizare a instruirilor, ședințelor de lucru, atelierelor, de la forma clasică cu prezență fizică la ședințe online, sau ședințe hibride.

Pe parcursul perioadei de desfășurare a campaniei au fost organizate sesiuni de informare și instruire în cadrul a 168 de instituții de învățământ gimnazial și liceal, dintre care 125 din mediul rural și 43 din orașe. La sesiunile de informare în gimnazii și licee au participat peste 700 de profesori, diriginți și manageri ai instituțiilor de învățământ.

Cei peste 10600 de elevi și 7700 părinți prezenți la evenimente au obținut un grad înalt de informare ce înseamnă Învățământul Dual și ofertele educaționale ale Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic. Aceștia cunosc care sunt oportunitățile de dezvoltare a carierei prin Învățământ Dual și pot să analizeze perspectivele de ucenicie și muncă oferite de agenții economici participanți în programele duale. Aceste cunoștințe vor contribui la formarea deciziilor tinerilor privind viitoare carieră și alegerea unui loc de muncă în Republica Moldova.

Acțiunile de informare a tinerilor, elevilor și cadrelor didactice din regiunea de nord fac parte din campania ”Înveți. Muncești. Câștigi!” care a fost lansată în luna mai 2018 și are scopul de informare pe scară largă a tinerilor despre oportunitatea și avantajele învățământului dual. Aceasta este implementată de MECC, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ, în cadrul Proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de către Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Pentru informații suplimentare accesați pagina web http://ipt.md/ro/invatamint-dual și pagina de Facebook Învățământul Dual.