Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Igor Șarov a discutat despre anularea examenelor de calificare cu directorii instituțiilor de învățământ profesional tehnic
28.05.2020

Anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020 și eliberarea Certificatelor de calificare/Diplomelor de studii profesionale elevilor care finalizează în acest an programe de formare profesională tehnică au fost principalele subiecte abordate de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în cadrul unei ședințe online cu managerii instituțiilor de învățământ profesional tehnic.

Ministrul Igor Șarov le-a mulțumit directorilor și cadrelor didactice pentru efortul depus în organizarea desfășurării procesului educațional la distanță. Totodată, oficialul a reiterat că sănătatea profesorilor și a elevilor rămâne a fi prioritatea numărul unu a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, iar deciziile ministerului au la bază întotdeauna acest principiu.

„Analogic deciziei luate în cazul examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020, am analizat mai multe scenarii privind organizarea și desfășurarea examenului de calificare în învățământul profesional tehnic în anul de studii 2019-2020. Însă, având în vedere specificul învățământului profesional tehnic, perioada martie-mai în mare măsură este dedicată desfășurării stagiilor de practică a elevilor din învățământul profesional tehnic. Anume în această perioadă elevii își dezvoltă abilitățile practice conform calificării. Dat fiind faptul că stagiile de practică s-au desfășurat în regim online, elevii nu au avut posibilitatea de a exersa practic în întreprinderi. De aceea, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis să propună Guvernului anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică.”, a subliniat oficialul.

De asemenea, ministrul Igor Șarov a menționat că eliberarea Certificatelor de calificare/Diplomelor de studii profesionale elevilor care finalizează în acest an programe de formare profesională tehnică se va realiza conform unei formule speciale, în eventualitatea în care Parlamentul Republicii Moldova va aproba această decizie.

Menționăm că proiectul Hotărârii de Guvern „Cu privire la aprobarea proiectului de lege privind anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020” se află la etapa de avizare.