Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Decernarea Certificatelor membrilor CNE din ÎPT
17.05.2019

 

În perioada 14-16 mai s-a desfăşurat ultima şedinţă din acest an de studii a Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic (CNE ÎPT).  În cadrul ședinței consilierilor a participat doamna Angela Cutasevici, Secretarul de stat în domeniul educație al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. 

Dna Cutasevici a menţionat că ,, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării reiterează angajamentul și susținerea sa de a consulta permanent opinia elevilor și încurajează instituțiile de învățământ să asigure o funcționare eficientă a Consiliilor Elevilor, bazată pe nevoile și interesele reale ale elevilor.’’

Consilierii au analizat critic experiențele prin care au trecut în acest an, schimbările pe care le-au observat le nivel personal și în instituții și modul în care CNE ÎPT este văzut de colegii lor și de către profesori.

„Unul dintre cele mai importante rezultate pe care putem să-l atribuim activității noastre comune este că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a luat în seamă problemele pe care le-am discutat la ateliere. După fiecare atelier transmitea în școli circulare prin care informa administrațiile despre problemele ridicate de noi aici și le solicita să întreprindă ceva în legătură cu asta”, menţionează un consilier.

Pe lângă faptul că ministerul și-a propus din acest an să ofere instituțiilor de învățământ un feedback despre rezultatele atelierelor CNE ÎPT, consilierii au contribuit și la modificarea Hotărârii de Guvern nr. 74/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind funcționarea căminelor din subordinea instituțiilor de învățământ de stat.

„Este foarte important pentru noi și colegii noștri că vocea noastră a fost ascultată atunci când s-a lucrat la noul regulament de funcționare a căminelor. E bine că sunt cămine în care deja au fost schimbate unele lucruri, de exemplu, au fost procurate mașini de spălat și elevii au acces la ele, a fost modificată ora la care se închide căminul sau alte lucruri, dar sunt și școli în care încă nu s-au produs aceste schimbări”, menționează o consilieră.

În timpul atelierului actual, elevii au rezervat o sesiune specială pentru a discuta despre riscurile și provocările cărora s-au supus pe parcursul acestui an. Consilierii și-ar dori să fie susținuți de către toți profesorii și managerii instituțiilor să poarte dialoguri deschise cu elevii despre ce nevoi au aceștia în instituții și să susțină membrii consiliului în asigurarea comunicării dintre minister și elevi.

Componența 2018-2019 a Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic este formată din 37  de elevi (21 fete și 16 băieți) din 19 școli profesionale, 14 colegii și 4 centre de excelență. Elevii au fost selectați în cadrul unui concurs național. Concursul de selectare a celei de-a șaptea componențe, ce va activa pe parcursul anului de studii 2019-2020, are loc până la 3 iunie curent. Elevii ce vor să candideze în CNE ÎPT trebuie să transmită dosarul lor la adresa:  edu.cnesp@gmail.com.

Dosarul candidaților la concurs va include următoarele acte: CV-ul candidatului; acordul informat al părintelui/îngrijitorului pentru candidații ce au sub 18 ani; o scrisoare de motivaţie din partea candidatului; procesul-verbal al şedinţei organului de autoconducere al elevilor din instituţia de învăţământ.

Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic este o inițiativă a  Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu partenerii de dezvoltare - Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), Asociația Educație pentru Dezvoltare (AED), cu suportul financiar din partea Fundației Liechtenstein Development Service (LED Moldova).