Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Directorii și profesorii școlilor profesionale din Moldova au fost instruiți cum să ofere servicii de ghidare în carieră eficiente elevilor în Învățământul Profesional Tehnic
09.11.2017

IMG 3840Circa 40 de directori și profesori ai școlilor profesionale din țară au participat în perioada 8-9 noiembrie curent, la un atelier de lucru privind Perspectiva Uniunii Europene cu referire la Ghidarea în Carieră în Învățământul Profesional Tehnic. Evenimentul a fost organizat de Proiectul UE „Asistență tehnică pentru domeniul învățământ și formare profesională în Republica Moldova”, cu scopul de a forma o comunitate profesională pentru asigurarea ghidării în carieră în domeniul Învățământului Profesional Tehnic (ÎPT).

Expertul european, Palle Westergaard, le-a vorbit participanților despre structurile și organizațiile necesare pentru asigurarea unei ghidări în carieră eficiente, care să sprijine elevii în alegerea reușită a profesiei lor. În prezentarea sa, expertul s-a referit la ghidare în carieră ca un proces continuu, enumerând, totodată, principalii consilieri de ghidare în carieră la nivel internațional și anume: Centrele de ghidare în carieră pentru tineri, Centrele municipale de ghidare în carieră și Centrele de ghidare a adulților.

La rândul său, expertul național, Gabriela Damian-Timoșenco a venit cu sfaturi practice cum poate fi utilizat Modulul “Dezvoltarea personală și proiectarea în carieră” în contextul ghidării în carieră în ÎPT în Moldova .

Menționăm că la 12 septembrie 2016, Ministerul Educației al Republicii Moldova a aprobat Modulul ”Dezvoltarea personală şi proiectarea carierei”. Documentul este un instrument util, destinat elevilor care învață în anul II de studiu din instituțiile de ÎPT, care vine să-i ajute să-și aleagă un traseu professional, care să le ofere perspective în carieră.

Un atelier similar va fi organizat în perioada 14- 15 noiembrie curent pentru reprezentanții altor instituții din domeniul Învățământului Profesional Tehnic.