Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Uniunea Europeană oferă suport pentru creșterea atractivității învățământului profesional tehnic din Republica Moldova
28.07.2017

cover min

 #meseriepeplac #viitorasigurat

Programe de studii noi, infrastructură modernizată, lecții practice direct la întreprindere și posibilități de angajare în câmpul muncii – sunt doar câteva dintre realizările reformei învățământului profesional tehnic (ÎPT), demarată în anul 2014 de către Ministerul Educației cu sprijinul tehnic și financiar al Uniunii Europene. La data de 27 iulie curent, Ministerul Educației a organizat un club de presă la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, unul din cele 11 centre de excelență create ca parte a procesului de modernizare.

Referindu-se la principalii indicatori de calitate ai reformei, Silviu Gîncu, Șef Direcție ÎPT la Ministerul Educației, a menționat că astăzi putem vorbi despre mai multe oportunități pentru elevii care aleg acest domeniu de învățământ.

„Au fost elaborate 34 de curricula noi, iar procesul este unul continuu. Au fost instruite peste 300 cadre didactice, astfel că în fiecare școală există profesori care știu cum trebuie să arate o curricula modernizată și cum să asigure calitatea instruirii. Am reușit unificarea examenelor de calificare la unele specialități și meserii, cum ar fi, de exemplu, contabilii, bucătarii sau electrogazosudorii, care anul acesta au susținut în premieră același examen. În comisiile de evaluare participă agenții economici, ceea ce asigură obiectivitatea evaluării. Nu în ultimul rând, a început reconstrucția capitală a centrelor de excelență, care vor oferi condiții mult mai bune de studii”, a precizat Silviu Gîncu.

Daniel Funeriu, Înalt Consilier UE în domeniul educației, a menționat că Programul de Suport Bugetar al Uniunii Europene a venit să sprijine modernizarea acestui sector în Republica Moldova.

„Miza învățământului profesional este să oferim fiecărui copil din Republica Moldova o cale care este a sa. Este bine să fie mulți studenți în universități, dacă există ofertă de muncă pentru ei, în caz contrar vorbim despre timp și resurse irosite. De aceea, este esențial ca sistemul de educație să prevadă ceea ce vrea piața muncii și să ofere asemenea specialiști. Învățământul profesional tehnic este o cale de succes în acest sens”.

Un element important al modernizării ÎPT a fost introducerea sistemului de învățământ dual, când 30% din studii au loc la școală, iar 70% - la întreprindere. Numărul locurilor oferite în învățământul dual și al agenților economici interesați să se implice în acest sistem este în creștere.

În anul 2016 compania GasNaturalFenosa a inițiat sistemul dual de pregătire a electromontorilor în parteneriat cu Școala Profesională nr.9 din Chișinău. Eliza Ignat, reprezentanta companiei, a menționat că GasNaturalFenosa a acceptat această colaborare, deoarece deține infrastructură și resurse umane pregătite în acest sens.

„Cei 15 tineri au absolvit cu succes, iar o parte dintre ei vor fi angajați la companie sau vor fi recomandați partenerilor noștri, care prestează servicii energetice. Este o practică benefică pe care o vom continua. Îndemnăm tinerii, în special din localitățile rurale, să opteze pentru această formă de instruire, deoarece astfel vor obține o meserie practică și șansa de a fi angajați”, a spus agentul economic.

Vasile Vrânceanu, directorul CE în Energetică și Electronică, a salutat schimbările din domeniul ÎPT și implicarea pieței muncii, care este foarte importantă pentru pregătirea de calitate a viitorilor specialiști. „Din 2015 vedem o deschidere tot mai mare din partea agenților economici și este foarte bine când elevii revin de la practica tehnologică mai bine pregătiți, având competențe profesionale sporite”.

Învățământul profesional tehnic numără  în prezent 11 centre de excelență, 32 colegii și 43 școli profesionale. Doritorii de a-și continua studiile în ÎPT pot alege din peste 100 de profesii și 80 de specialități, inclusiv meserii conexe și cele studiate direct la întreprindere prin sistem dual.

De la începutul campaniei de admitere în ÎPT pentru anul de studii 2017-2018, au fost depuse deja 3300 de cereri pentru școlile profesionale, circa 4000 - pentru colegii și 3500 - pentru centrele de excelență. Ministerul Educației, cu susținerea financiară a Uniunii Europene, desfășoară și o campanie de informare cu genericul „Meserie pe plac, viitor asigurat”, cu scopul de a îmbunătăți imaginea acestui tip de învățământ.

Mai multe detalii despre modernizarea învățământului profesional tehnic și campania de informare sunt disponibile pe portalul www.ipt.md. Urmăriți noutățile domeniului pe pagina de Facebook a Ministerului Educației.