Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
„Cel mai bun maistru tâmplar-dulgher” activează la Școala Profesională nr. 4 din Chișinău
24.03.2017

unnamed (3) min13 maiștri-instructori din opt școli profesionale din țară au concurat pentru titlul de „Cel mai bun maistru tâmplar-dulgher” în cadrul unui concurs național desfășurat în perioada 21-22 martie la Școala Profesională din Căușeni. Concursul maiștrilor–instructori la meseria Tâmplar-dulgher (prelucrarea lemnului) este la a doua ediție.

Scopul concursului este de a spori prestigiul profesiei de maistru-instructor în școlile profesionale și a stimula calitatea cadrelor didactice.

„Anul acesta concursul a generat un interes sporit din partea participanților. Sperăm că această inițiativă va deveni una permanentă și mizăm pe implicarea și sprijinul agenților economici și altor actori relevanți pentru dezvoltarea concursului”, a menționat la deschiderea evenimentului, Marionela Dabija, reprezentanta Proiectului Parteneriat de Instruire a Meșteșugarilor „Kreishandwerkerschaft Hersfeld-Rotenburg”.

Maiștrii-instructori participanți la concurs au trebuit să demonstreze cunoștințe și abilități la proba teoretică și practică. Proba teoretică s-a axat pe gîndirea critică și creativă, studiul materialelor, calcule de specialitate, desenul tehnic și altele. Proba practică a constat din executarea din lemn a unei fructiere. Maiștrii au fost apreciați în funcție de respectarea consecutivității pașilor de realizare a sarcinii de muncă, respectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă, utilizarea corectă și conform destinației a utilajului și instrumentelor de lucru.

În rezultatul desfășurării concursului, organizatorii au desemnat trei câștigători. Premiul I a ajuns la Oleg Popa, ȘP nr. 4 din Chișinău, premiul II a fost câștigat de Igor Vrabie, ȘP Căușeni, iar premiul III a ajuns la Petru Bulat, ȘP Căușeni.

Oleg Popa activează în calitate de maistru-instructor la meseria tâmplar universal din anul 2008. Spune că acest concurs este binevenit, deoarece contribuie la profesionalizarea cadrelor didactice.

“Pe viitor ne-am dori ca pe agenda concursului să fie inclusă și componenta pedagogică, deoarece maistrul este în primul rând pedagog, iar de cunoștințele și abilitățile sale depinde calitatea viitorilor specialiști”, a menționat câștigătorul concursului.

Toți participanții la concurs au fost apreciați cu diplome din partea Ministerului Educației, iar finaliștii au primit premii bănești în valoare de până la 5, 000 de lei.

Concursul “Cel mai bun maistru-instructor” la meseria tâmplar-dulgher a fost organizat de Ministerul Educației cu sprijinul Proiectului-parteneriat de instruire a meșteșugarilor „Kreishandwerkerschaft Hersfeld-Rotenburg”.