Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Centrele de Excelență vor fi reparate capital în 2017
17.03.2017

DSC 4725 minChișinău, 17 Martie - Ministerul Educației a organizat vineri, 17 martie, o vizită de documentare la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău pentru a lansa oficial procesul de reconstrucție capitală a Centrelor de Excelență (CE) și a informa opinia publică despre acțiunile de modernizare a învățământului profesional tehnic. La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Educației, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, agenți economici, manageri de școli și elevi.

În deschiderea evenimentului, Ministra educației, Corina Fusu, a menționat că reparația capitală a instituțiilor de învățământ reprezintă unul din rezultatele reformei învățământului profesional tehnic desfășurate de Ministerul Educației, cu sprijinul Uniunii Europene.

“Învățământul profesional tehnic reprezintă una din prioritățile Ministerului Educației, iar prin aceste acțiuni confirmăm angajamentul nostru de a moderniza acest domeniu al educației. Cu eforturi comune, elevii noștri vor învăța în condiții moderne și vor fi mai bine pregătiți pentru a se integra cu succes pe piața muncii”, a reiterat Ministra educației.

Lucrările de reconstrucție capitală au demarat până în prezent în două instituții – CE în Industria Ușoară și IT, iar altele trei – CE în Transporturi, Construcții și Prelucrarea Alimentelor vor începe reparația în curând.

În total, 10 din cele 11 Centre de Excelență care au fost create ca parte a reformei vor fi renovate capital în 2017. Centrele au fost create în baza celor mai performante colegii și școli profesionale și vor deveni instituții-model pentru sistem, aplicând cele mai înalte standarde în educație. Bugetul lucrărilor de reconstrucție constituie circa 100 milioane de lei acordați de Uniunea Europeană în cadrul Programului de Suport Bugetar pentru modernizarea învățământului profesional tehnic.

“Este un proces multașteptat de noi, deoarece instituția noastră nu a beneficiat niciodată de reparație capitală, iar toate încăperile sunt învechite”, a spus Alexandra Raețchi, directoarea CE în Industria Ușoară, unde își fac studiile în jur de 1000 de elevi, majoritatea fete, viitoare croitorese și cusătorese.

Aici vor fi renovate capital blocul central de studii, cantina și sala de festivități, sala de sport, șase ateliere de instruire practică, precum și amenajarea teritoriului – terenul de sport şi terenul adiacent.

Reforma învățământului profesional tehnic a demarat în anul 2014, fiind sprijinită de Uniunea Europeană printrun program de suport bugetar în valoare de 25 de milioane de euro și un proiect de asistență tehnică în valoare de cinci milioane de euro.

Printre cele mai importante realizări ale reformei se numără crearea celor 11 Centre de Excelență, lansarea reparațiilor capitale, dotarea școlilor cu echipamente și materiale digitale, revizuirea și elaborarea de noi curricula în conformitate cu cerințele pieței muncii, introducerea unor meserii și specialități noi, precum și instruirea masivă a cadrelor didactice pentru a oferi elevilor educație relevantă și de calitate.

Învățământul profesional tehnic din R. Moldova numără în prezent 11 centre de excelență, 32 de colegii și 44 școli profesionale, în care își fac studiile peste 40 mii de elevi.