Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Viitorii bucătari de la Școala Profesională din Bubuieci au acces la un laborator dotat cu tehnică performantă
13.05.2016

5-minAtelierul a fost renovat în cadrul proiectului CONSEPT, implementat de Fundația Liechtenstein Development Service (LED) în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova. Suma totală pentru lucrările de reparație și echipament a constituit peste 1.3 mln lei.

Cristina Boaghi, Viceministrul Educației, a menționat la deschiderea oficială a evenimentului că asemenea parteneriate și reușite contribuie la modernizarea învățământului profesional tehnic, ceea ce constituie o prioritate a Ministerului Educației.

“Toate eforturile noastre sunt concentrate pentru a moderniza învățământul profesional tehnic. Ne-am propus să realizăm lucruri importante în acest segment important al educației pentru a spori calitatea și a răspunde la necesitățile pieței muncii, obiectivul nostru comun fiind pregătirea specialiștilor calificați cu perspective de carieră”, a spus viceministrul.

Pius Frick, reprezentantul oficial al Fundației LED, a menționat că organizația susține 21 de școli profesionale și două colegii din Republica Moldova, iar parteneriatul cu ȘP din Bubuieci a fost inițiat acum doi ani.

„Vreau să mulțumesc administrației pentru munca excelentă pe care a depus-o. Le mulțumesc cadrelor didactice pentru dorința lor continuă de a-și îmbunătăți metoda de predare. Sunt convins că profesorii și maiștrii depun tot efortul ca să aplice tehnicile învățate la formările din cadrul Proiectului. Elevilor le doresc un proces de învățare interesant, orientat spre practică și mult succes în viitoarea lor carieră.”

La rândul său, directorul ȘP Bubuieci, Zinaida Sajin, a mulțumit partenerilor pentru susținere și a spus că misiunea școlii este să devină o instituție modernă, cu cele mai bune condiții de instruire pentru elevi, pentru a valorifica sprijinul oferit și a pregăti muncitori competitivi pentru economia națională.

La Școala Profesională din com. Bubuieci își fac studiile 159 de elevi, dintre care 50 studiază meseria bucătar. Instituția este specializată în domeniul servicii și agricultură și pregătește specialiști la meseriile: bucătar, vînzător, floricultor, apicultor și controlor casier.

În anul 2015, ca parte a reformei învățământului profesional tehnic, desfășurată de Ministerul Educației, cu sprijinul Uniunii Europene, Școala a fost reorganizată din Școală de Meserii în Școală Profesională, ceea ce i-a oferit noi perspective de dezvoltare.

La evenimentul de inaugurare a laboratorului pentru meseria bucătar au fost prezenți invitați oficiali, directori ai școlilor profesionale, agenți economici, elevi și profesori. Oaspeții au asistat la un concert prezentat de copii, precum și la un master class oferit de bucătarul profesionist Marian Danu și elevi în laboratorul proaspăt renovat.