Портал был создан при финансовой поддержке Европейского Союза
Elevele Centrului de Excelență în Industria Ușoară și-au prezentat propriile colecții vestimentare în cadrul Festivalului de Cultură Europeană
Вторник, 17 мая 2016 14:17

1-minChișinău, 17 Mai, 2016 – 20 de tinere, eleve ale Centrului de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău, au prezentat patru colecții de vestimente la Festivalul de Cultură Europeană, din cadrul Orășelului European, organizat de Delegația Uniunii Europene în perioada 15-20 mai 2016 la Chișinău.

Colecțiile au fost create de fete împreună cu maiștrii-instructori în cadrul orelor practice și îmbină diferite stiluri – de la stilul casual până la rochii elegante de seară și rochii pentru mirese.

Autorii colecțiilor au lucrat la realizarea hainelor în cadrul orelor practice timp de trei luni, fapt care le-a permis să-și dezvolte creativitatea și competențele profesionale. Această experiență ajută viitorii specialiști să-și găsească mai ușor un loc de muncă, să-și deshidă propriile ateliere de cusut, fie să-și continue studiile în învățământul superior, pentru a deveni designeri profesioniști.

La Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău își fac studiile în jur de 800 de elevi. Durata studiilor variază de la doi la patru ani, iar cea mai solicitată profesie este croitoria.

Învățământul profesional tehnic din Republica Moldova oferă la ora actuală posibilitatea de a învăța în școli profesionale,  colegii și centre de excelență peste 80 de specialități și 100 de meserii, cele mai solicitate profesii fiind cele de bucătar, mecanic-auto și tencuitor. În industria confecțiilor anual absolvesc în jur de 800 tineri specialiști.

De menționat că învățământul profesional tehnic din Republica Moldova trece printr-un amplu proces de restructurare, sprijinit de Uniunea Europeană, cu scopul de a  moderniza procesul de instruire și a deveni mai atractiv pentru elevi și mai relevant pentru piața muncii. Suportul Uniunii Europene constă într-un Program de suport bugetar în valoare de 25 mil. euro și un Proiect de asistență tehnică prin care se oferă experiența și expertiza internațională Guvernului Moldovei.

Prezentarea colecțiilor vestimentare a fost organizată cu scopul de a atrage atenția asupra învățământului profesional tehnic în acest domeniu și a evidenția lucrurile frumoase pe care le reușesc elevii împreună cu profesorii.