Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Partenerii de dezvoltare susțin formare profesională prin învățământ dual a asistenților medicali și a programului de formare a instructorilor în asistența medicală
01.02.2021

La 28 ianuarie a. c. Secretarul de stat în domeniul educației Natalia Grîu a participat la evenimentul de prezentare a obiectivelor și rezultatelor preliminare ale „Inițiativei de sprijin pentru digitalizarea și pilotarea programului de formare profesională prin învățământ dual a asistenților medicali și a programului de formare a instructorilor în asistența medicală”. Evenimentul are drept scop promovarea învățământului dual în domeniul sănătății.

Secretarul de stat Natalia Grîu a menționat că efortul de  consolidare a infrastructurii instituțiilor de învățământ și celor medicale pentru organizarea procesului de instruire în sistem dual este un element important în asigurarea calității procesului educațional. de asemenea, a apreciat contribuția instituțiilor din învățământul profesional tehnic și a partenerilor în digitalizarea programelor de formare, un imperativ dictat și de condițiile pandemice, dar și de perspectivele dezvoltării educației în Republica Moldova. În context, oficialul a exprimat gratitudine pentru suportul acordat în vederea promovării învățământului dual Cooperării Moldo-Germane și Biroului de Cooperare al Elveției, implementat de către Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Menționăm că în cadrul evenimentului a avut loc inaugurarea unei săli de clasă dotată cu aportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” cu echipament tehnic pentru organizarea procesului de instruire prin integrarea instrumentelor digitale.

Instruirea asistenților medicali în devenire are loc în baza unui model în care 50% din timpul orelor de studiu sunt petrecute în cadrul instituției de învățământ, Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” și 50 % în instituțiile medicale din cadrul consorțiului creat de Spitalul Internațional „Medpark”, Centrul de reabilitare medicală „Neokinetica” și Clinica de medicină estetică „Sancos”.

Inițiativa de sprijin pentru digitalizarea și pilotarea programului de formare profesională prin învățământ dual a asistenților medicali și  a instructorilor în asistență medicală a fost lansată în octombrie 2020, cu sprijinul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și co-finanțat de Agenția de Cooperare și Dezvoltare a Elveției (SDC).