Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
A fost lansat proiectul “Dezvoltarea serviciilor de consiliere calificată și orientare profesională pentru elevi în cadrul structurilor de asistență psihopedagogică“
11.12.2020

Astăzi, 11 decembrie, în format online, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului: “Dezvoltarea serviciilor de consiliere calificată și orientare profesională pentru elevi în cadrul structurilor de asistență psihopedagogică“. Evenimentul a fost organizat de către Proiectul „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică.

La eveniment au participat: Natalia Grîu, Secretar de Stat în domeniul Educației, Oana Vodiță, managerul proiectului „Promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”, Virginia Rusnac, Director al Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, precum și peste 60 reprezentanți din cadrul a 35 de structuri de asistență psihopedagogică (SAP) din teritoriu și Direcțiile Generale de Învăţămînt.

O apreciere înaltă a acestei inițiative a fost oferită de către Natalia Grîu, Secretar de Stat al MECC. “Este un proiect binevenit și util în contextul tutor provocărilor cu care se confruntă elevii si părinții acestora la etapa de alegerea a traseului profesional. Ne dorim cu suportul proiectului elevii să beneficieze de servicii calitative și profesioniste care le vor oferi un spectru mai larg de oportunități în formarea profesională. 

Managerul proiectului „Promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”, Oana Vodiță, a mulțumit pentru implicare Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică și Serviciului de Asistență Psihopedagogică Orhei, „fără de care acest proiect, atât de important și atât de așteptat de către elevi și părinți, care să îi ajute să facă alegeri în sfera educațională de formare și să își determine corect viitoarea profesie, nu ar fi devenit realitate”.

Virginia Rusnac, Directorul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică a venit cu un îndemn către colegii din cadrul structurilor teritoriale de asistență psihopedagogică să beneficieze din plin de aceasta oportunitate privind utilizarea unor instrumente de calitate, testul JVIS și testul RIASEC, pentru consilierea calificată și orientarea profesională a elevilor.

Proiectul “Dezvoltarea serviciilor de consiliere calificată și orientare profesională pentru elevi în cadrul structurilor de asistență psihopedagogică“ este implementat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul Proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de către Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în perioada noiembrie 2020 – august 2021.

Scopul acestuia este dezvoltarea serviciilor de consiliere calificată și orientare profesională pentru elevi (inclusiv cu nevoi speciale) în cadrul a 35 de structuri de asistență psihopedagogică (SAP) din toate unitățile administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova și Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP).

Oferirea unor astfel de servicii calificate le va permite elevilor să-și identifice aptitudinile, capacitățile și pasiunile pentru alegerea traseului profesional corespunzător și în același timp le va oferi informații utile despre diversitatea ofertelor educaționale din ÎPT inclusiv cele oferite prin sistem dual.