Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Instruiri online privind măsurile de prevenire a infecției virusului COVID-19 în instituțiile de învățământ
07.08.2020

 

Formarea continuă a asistenților medicali din instituțiile de învățământ general și profesional tehnic; instruirea elevilor și a cadrelor didactice privind măsurile de prevenire a infecției virusului COVID-19; elaborarea Ghidului pentru elevi și părinți care va conține materiale informative despre programul școlar în noul an de studii în context pandemic – acestea, și alte au subiecte au fost discutate astăzi, 6 august, de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov; directorul Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, Ala Manolache; reprezentanții Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova; UNICEF Moldova și CFF Moldova în cadrul unei ședințe de lucru online.

 

Ministrul Igor Șarov a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în perioada pandemiei virusului COVID-19 și Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” pentru elaborarea programului de formare profesională continuă a asistenților medicali din instituțiile de învățământ din țară. „Reluarea procesului educațional în sălile de clasă în noul an de studii trebuie să fie realizat în maximă siguranță atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. De aceea, prin formarea continuă a asistenților medicali și instruirea elevilor și cadrelor didactice ne propune să consolidăm bazele educației pentru sănătate pornind de la exemplul propriu. Totodată, monitorizarea zilnică a stării de sănătate a angajaților, elevilor și respectării regimului/cerințelor sanitaro-igienice stabilite pentru instituțiile de învățământ este primordială, iar rolul asistentului medical este determinant în acest proces”, a afirmat oficialul.

 

În context, secretarul de stat în domeniul educației, Natalia Grîu a subliniat importanța elaborării unui Ghid informativ pentru elevi și părinți privind măsurile de prevenire a infecției virusului  COVID-19, regulile care trebuie să fie respectate de către aceștia odată cu revenirea lor în sălile de clasă și programul școlar în noul an de studii reieșind din modelul selectat de fiecare instituție de învățământ în parte.

 

La rândul lor, reprezentanții Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova; UNICEF Moldova și CFF Moldova și-au exprimat disponibilitatea de a susține Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în vederea dezvoltării ghidurilor informative pentru elevi și părinți și organizării stagiilor de formare profesională a asistenților medicali.

 

Menționăm că instruirea asistenților medicali din instituțiile de învățământ va fi realizată online de către formatorii Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”.