Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Partenerii externi ajută Instituțiile de învățământ profesional tehnic din Moldova să avanseze în elaborarea curriculumului pentru învăţământul dual
04.10.2017

coverReprezentanţi ai şapte şcoli profesionale din ţară, Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării şi organizaţiilor internaţionale au participat la atelierul de lucru „Progrese în elaborarea curriculumului pentru ÎPT dual”. Evenimentul a avut loc miercuri, 4 octombrie, curent în incinta Centrului Educaţional Pro Didactica.

Atelierul a avut drept scop promovarea dezvoltării curriculare a meseriilor care se realizează prin sistem dual. În acest context, Doina Soltan, Consultant superior la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a menţionat despre aprecierea și susținerea din partea ministerului a actorilor implicați activ în acest proces. „Sistemul dual de instruire contribuie esenţial la dezvoltarea și formarea muncitorilor racordată la cerințele pieței de azi. Prin această contribuție, esențială în procesul dezvoltării învățământului profesional tehnic, se pune în aplicare Strategia 2020”, a subliniat reprezentanta ministerului.

Prezentă la evaluarea curriculumului pentru ÎPT dual, Directoarea Şcolii Profesionale Nr.5 din Bălţi a declarat că formarea duală asigură elaborarea curriculumului împreună cu angajatorul, instruirea la locul de muncă, conform cerinţelor angajatorilor şi adaptarea tinerilor specialişti la locul de muncă. „Este important ca programele curriculare să fie elaborate împreună cu angajatorul, numai aşa vom reuşi să pregătim muncitori calificaţi, care vor corespunde cerinţelor pieţei muncii şi tendinţelor de dezvoltare a noilor tehnologii”, a subliniat Lucia Caraiman.

Un element inovativ în cadrul discuţiilor a fost prezentarea drepturilor şi nevoilor de dezvoltare şi de sănătate ale adolescenţilor şi tinerilor în cadrul Învăţământului Profesional Tehnic. Reprezentanta UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie în Moldova, Rita Columbia, a salutat iniţiativa de a include deprinderile şi condiţiile de viaţă în curriculumul pentru ÎPT dual, acestea fiind esenţiale atât în dezvoltarea abilităţilor de viaţă pentru tinerii specialişti, cât şi pentru o mai bună productivitate a muncii.

Vă reamintim că în Moldova sunt circa 600 de elevi încadraţi în programe de învăţământ dual.