Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Școlile profesionale asigură managementul calității educației
05.06.2017

front page min

Circa 100 de manageri și cadre didactice de la toate școlile profesionale din țară au participat luni, 5 iunie, la un atelier de lucru privind asigurarea calității în instituțiile de învățământ profesional tehnic (ÎPT). Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, cu sprijinul Proiectului de Asistență Tehnică al Uniunii Europene, cu scopul de a efectua o trecere în revistă a realizărilor și dificultăților în procesul de asigurare a calității.

În cadrul evenimentului, reprezentanții instituțiilor de învățământ au împărtășit experiența de asigurare a calității în școlile unde activează și bunele practici documentate în cadrul vizitei de studiu în România, care i-a ajutat să se familiarizeze mai bine cu acest sistem și să obțină idei de dezvoltare pentru viitor.

Viorica Condruc, consultant principal în cadrul Direcției învățământ secundar profesional și mediu de specialitate la Ministerul Educației, a informat participanții despre procesul de asigurare a calității în domeniul ÎPT, menționând că până în prezent au fost realizate mai multe activități importante în acest sens, inclusiv crearea comisiilor de evaluare internă a calității, elaborarea strategiilor interne de auto-evaluare, participarea la instruiri și vizite de studiu pentru documentarea experiențelor din alte țări.

Elena Muraru, expertă națională în asigurarea calității, a reamintit participanților despre importanța asigurării calității în școli, menționând că o educație de calitate înseamnă centrare pe elevi și pe formarea competențelor profesionale, având la bază inovația, performanța și calitatea resurselor umane și materiale antrenate în procesul educațional.

În cadrul atelierului de lucru, reprezentanții școlilor profesionale au realizat sarcini în grupuri, s-au documentat cu privire la elaborarea Ghidului de autoevaluare a calității și au interacționat cu experți internaționali dindomeniu.

Asigurarea calității este un obiectiv important al Strategiei de dezvoltare a învățământului profesional tehnic pentru anii 2013-2020, care își propune să ofere elevilor educație modern, aliniată la necesitățile pieței muncii.