Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Specialiștii moldoveni studiază experiența sistemului de învățământ dual din Germania
18.05.2017

IMG 4696 minZece oficiali din Republica Moldova participă în perioada 14-20 mai 2017 la o vizită de studiu în Germania pentru documentarea modelului german de realizare a învățământului profesional prin sistem dual. Această formă de învățământ presupune că 70% din studii are loc la întreprindere, iar 30% la școală. Învățământul dual se realizează în Germania de mai multe decenii, iar instituțiile care activează în acest domeniu au o experiență bogată în acest sens.

În cadrul vizitei de studiu participă oficiali de la Ministerul Educației, Agriculturii și Industriei Alimentare, Economiei, Muncii și Protecției Sociale, precum și reprezentanți ai  Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității în Învățământul Profesional, Camerei de Comerț și Industrie, Confederației Naționale a Patronatelor, Confederației Naționale a Sindicatelor.

Pe parcursul vizitei, membrii delegației din Republica Moldova vizitează mai multe școli profesionale, agenții și ministere federale, întreprinderi, camere de comerț și instituții cu responsabilități în învățământul profesional din mai multe orașe germane. 

În cadrul discuțiilor, specialiștii moldoveni documentează bunele practici ale Germaniei în desfășurarea învățământului prin sistem dual și oportunităție de aplicare a acestora în țara noastră.

Vizita este organizată cu sprijinul proiectului „Reforma structurală a Învățământului Profesional Tehnic“. În cadrul acestui proiect au loc mai multe activități de dezvoltare a sistemului de învățământ dual în Moldova, precum revizuirea și ajustarea cadrului legal, elaborarea documentelor normative noi, crearea parteneriatelor cu agenții economici și altele.

Învățământul prin sistem dual a început să fie practicat în Republica Moldova începând cu anul 2014 în contextul realizării reformei învățământului profesional tehnic (ÎPT) și Strategiei de dezvoltare a ÎPT pentru anii 2013-2020, unul din obiectivele căreia este și instruirea practică a elevilor și apropierea educației de necesitățile pieței muncii.

În prezent, circa 15 companii din Bălți, Fălești, Cahul, Ceadîr-Lunga, Chișinău, Hîncești, Nisporeni și Orhei sunt implicate în formare profesională duală în colaborare cu nouă școli profesionale.

Mai multe detalii despre sistemul de învățământ dua în Germania și Republica Moldova sunt disponibile aici.