Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Ediția 2016-2017 a Consiliului Național al Elevilor din colegii și școli profesionale la final de mandat
02.05.2017

DSC 0412 minÎn perioada 27-29 aprilie 2017, membrii Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic (CNE ÎPT), anul de studii 2016-2017, au participat la ultimul atelier de lucru din acest an, încheindu-și mandatul de activitate.

Pe durata mandatului, aceștia au participat la patru ateliere de lucru și s-au implicat în mai multe activități de voluntariat. Ei au monitorizat cum se respectă dreptul lor la educație, protecție față de violență și abuzuri, nondiscriminare, au consultat opiniile altor elevi despre calitatea procesului educațional, inclusiv al stagiilor de practică, în colegii și școli profesionale, au vizitat alte instituții de învățământ pentru schimb de experiență și au participat la activități de formare a abilităților de lider, comunicare și luare a deciziilor.

În cadrul evenimentului de încheiere a mandatului, tinerii au primit certificate din partea Ministerului Educației. Doina Soltan, consultant superior în cadrul Direcției de învățământ profesional tehnic și mediu de specialitate la Ministerul Educației, a felicitat elevii și i-a îndemnat să rămână la fel de activi pentru a contribui în continuare la îmbunătățirea politicilor în educație și la schimbarea practicilor din instituții.

“Dacă observați anumite abateri în instituția de învățământ, nu ezitați să le raportați. Adresați-vă la administrație, iar dacă lucrurile nu se schimbă, mergeți mai departe. Voi sunteți liderii care aveți puterea de a schimba lucrurile spre bine și Ministerul Educației mizează pe implicarea voastră”, a spus Doina Soltan.

Elevii au apreciat, la rândul lor, experiența valoroasă pe care au acumulat-o pe parcursul acestui an și au menționat că rezultatul muncii lor rezidă în semeni mai bine informați și pregătiți.

«A fost o experiență unică și vreau să mulțumesc tuturor pentru oportunitatea de a fi membru al acestui Consiliu. Pe parcursul acestui an am reușit să abordez mai multe probleme stringente ale școlii, inclusiv fumatul, colectarea de bani, graficul de serviciu în cămine. O parte dintre acestea s-au rezolvat, altele sper să fie soluționate pe viitor», spune Nicolae Munteanu, elev la ȘP nr.6 din Chișinău.

Pîntea Mihail de la ȘP din Râșcani este de părere că această platformă oferă elevilor posibilitatea de a se dezvolta personal și a face schimbări în instituții. «Personal am învățat să lupt cu emoțiile, să pot identifica și soluționa problemele. Iar împreună cu semenii mei am reușit să convingem administrația să amplasăm rampă de acces pentru persoanele cu dizabiltăți la intrarea în școală», spune tânărul.

Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic, ediția 2016-2017, a reunit 36 de membri, inclusiv 19 fete şi 17 băieţi din 19 şcoli profesionale, 11 colegii şi 4 centre de excelenţă.

Scopul Consiliului este de a consulta opinia elevilor în elaborarea politicilor educaționale și a le asigura dreptul la libera exprimare, iar componența acestuia se schimbă la începutul fiecărui an școlar.

Elevii care doresc să devină membri ai CNE ÎPT, ediția 2017-2018, sunt invitați să participe la concursul de selectare a noii componențe a Consiliului. Ministerul Educației îndeamnă pe această cale instituțiile de învățământ să desfășoare concursul intern de selectare a candidaților până la data de 20 mai 2017 și să transmită dosarul acestora până la 31 mai 2017 la adresa edu.cnesp@gmail.com.