Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
La Centrul de Excelență în Construcții a fost inaugurat un Centru de instruire şi pregătire profesională continuă
03.10.2016

1 minMinisterul Federal pentru Muncă, Afaceri sociale şi protecţia Consumatorului din Austria, în colaborare cu Reprezentanţa CALLIDUS în Republica Moldova, au organizat luni, 3 octombrie, conferința de închidere a proiectului „Centrul de instruire şi pregătire profesională în domeniul construcţiilor”. În cadrul evenimentului au fost inaugurate oficial atelierele şi segmentul de drum, renovate cu suportul proiectului şi implicarea practică a elevilor de la Centrul de Excelenţă în Construcţii.
 
La eveniment au participat Ministrul educației, Corina Fusu, Ministrul dezvoltării regionale si construcțiilor, Vasile Bîtca, Șeful Biroului de Coordonare și Cooperare Tehnică al Ambasadei Republicii Austria în Republica Moldova, Gerhard Schaumberger, Fabien Schaeffer, manager de proiecte pentru educaţie şi cultură la Delegaţia Uniunii Europene la Chișinău, precum și alți reprezentanți ai misiunilor diplomatice și domeniului de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova.
 
„Evenimentul de astăzi este foarte important pentru învățământul profesional tehnic din Republica Moldova. Ministerul Educației apreciază sprijinul partenerilor în vederea modernizării educației vocațional tehnice și apropierea acesteia de necesitățile pieței muncii. Sperăm că bunele practici ale acestui proiect vor fi preluate și de alte instituții de învățământ, pentru a extinde oferta educațională și în domeniul formării profesionale continue”, a spus ministrul educației, Corina Fusu.
 
„Centrul de instruire şi pregătire profesională în domeniul construcţiilor“ a fost creat în perioada 2013-2016 în cadrul Centrului de Excelență în Construcții, fiind primul proiect de parteneriat economic finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare şi compania STRABAG în Republica Moldova. În perioada desfăşurării proiectului, 123 persoane au absolvit cursurile de formare continuă pentru meseriile pietrar-zidar şi fierar-betonist. Printre aceştia, au fost atât angajaţi ai întreprinderilor de construcţii, cât şi tineri şomeri.
 
Începând cu anul şcolar 2016-2017, Centrul este gestionat de către Centrul de Excelenţă în Construcţii.
 
"Vreau să mulțumesc partenerilor care au făcut posibilă deschiderea acestui Centru de instruire. Atelierele sunt dotate cu echipament performant și mobilier pentru buna desfășurare a procesului de studii. Lucările de renovare a clădirii, dar și segmentul de drum de pe teritoriul instituției, au fost efectuate cu implicarea practică a elevilor și suntem mândri de rezultatele lor", a spus Directorul CE în Construcții, Valeriu Pelivan.
 
La Centrul de Instruire activează opt profesori de specialitate, care au fost instruiţi în Austria. Un element important al proiectului este cooperarea cu întreprinderile din domeniul construcțiilor şi orientarea către piaţa muncii, obiectiv realizat cu ajutorul partenerilor sociali, sindicatele şi patronatele în construcţii, precum şi cu desfășurarea unui şir de seminare şi workshop-uri tematice.
 
Proiectul „Centrul de instruire şi pregătire profesională în domeniul construcţiilor “ a fost implementat de  ONG-ul local Callidus Moldova, împreună cu partenerii naţionali şi internaţionali.