Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Ateliere moderne și echipamente de ultimă generație pentru viitorii specialiști în croitorie
10.06.2016

3-minDouă ateliere moderne pentru instruirea practică a elevilor care urmează să devină specialiști calificați în croitorie au fost inaugurate astăzi, 10 iunie, la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău.

Atelierele, dotate cu echipamente performante, au fost modernizate în cadrul proiectului CONSEPT, implementat de Fundația Liechtenstein Development Service (LED) în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova. Suma totală pentru lucrările de reparație și echipament a depășit jumătate de milion de lei.

La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Educației, Fundației LED, elevi, profesori, absolvenți și agenți economici.

"A devenit deja o tradiție frumoasă inaugurarea laboratoarelor și atelierelor modernizate în școlile profesionale, fapt care atestă un progres în dezvoltarea învățământului profesional tehnic din Republica Moldova. Mulțumim partenerilor de dezvoltare pentru susținere si vă asigurăm că una din prioritățile Ministerului Educației este modernizarea și sporirea calității acestui segment al educației", a spus Cristina Boaghi, viceministrul educației.

Centrul de Excelență în Industria Ușoară a fost creat în anul 2015 ca parte a reformei învățământului profesional tehnic prin contopirea Școlii Profesionale nr. 8 și nr. 1 din Chișinău. Aici își fac studiile în jur de 800 de elevi, pregătiți la mai multe specialități din domeniul confecționării îmbrăcămintei. Cele mai solicitate meserii sunt croitoria și confecționarea îmbrăcămintei la comandă.

Potrivit directorului Alexandra Raețchi, atelierele instituției nu au fost renovate de zeci de ani, iar utilajele achiziționate vor produce un salt calitativ nou în pregătirea viitorilor meseriași. " Datorită proiectului ” Consept”,  în anul de studii 2015-2015 s-a efectuat reparația capitală a două ateliere de instruire practică. Acestea au fost dotate cu utilaj tehnologic performant și înzestrate cu mobilier corespunzător. Presele tehnologice și mașinile de cusut automate ne vor permite să economisim timp și să pregătim specialiști calificați, în conformitate cu cerințele actuale ale angajatorilor", a spus aceasta.

În 2016 la CE în Industria Ușoară au absolvit 350 de specialiști în croitorie. Majoritatea absolvenților optează să-și deschidă propriile ateliere de cusut, alții au încheiate deja contracte de muncă cu angajatorii de profil.

De menționat că Ministerul Educației desfășoară în prezent o amplă reformă a învățământului profesional tehnic, cu sprijinul Uniunii Europene, în scopul modernizării sectorului și apropierii de necesitățile angajatorilor. Dotarea atelierelor si laboratoarelor școlilor profesionale cu echipamente moderne de către partenerii de dezvoltare contribuie la atingerea obiectivelor de calitate ale reformei.