Portalul a fost creat cu suportul financiar al Uniunii Europene
Instituțiile de învățământ profesional tehnic aplică principiile de management al calității pentru îmbunătățirea procesului educațional
24.05.2016

1-minDirectorii și cadrele didactice de la 23 de școli profesionale și colegii din Republica Moldova au participat marți, 24 mai, la un atelier de lucru pentru diseminarea bunelor practici în aplicarea managementului calității în instituțiile ÎPT, organizat de Ministerul Educației cu sprijinul Proiectului de Asistență Tehnică al UE.

Scopul ședinței a fost de a iniția un dialog între profesioniști pe marginea procesului de implementare a Ghidului Managementului Calității în școli.

La deschiderea atelierului de lucru, Silviu Gîncu, şef Direcţie învăţămînt secundar profesional şi mediu de specialitate la Ministerul Educaţiei, a menționat că aplicarea principiilor de management al calității este parte a reformei sistemului de învățământ profesional tehnic, scopul principal al acestuia fiind asigurarea și îmbunătățirea continuă a calității, pentru a avea o educație modernă și relevantă în acest domeniu.

Ghidul Managementului Calității a fost aprobat în anul 2015 și propus pentru experimentare în 23 de instituții de învățământ profesional tehnic. Până în prezent instituțiile au desfășurat mai multe activităț pentru asigurarea calității, care au fost prezentate în cadrul atelierului de lucru.

“Am pornit cu o analiză a activităților prin prisma Codului Educației și a standardelor europene de calitate, reieșind din necesitățile beneficiarilor – elevi, părinți, cadre didactice. Stabilirea organigramei, repartizarea activităților, evaluarea parteneriatelor cu agenții economici, sunt doar câteva dintre acțiunile, care s-au dovedit benefice pentru instituție”, a spus Vladimir Surdu, directorul ȘP 3 din Bălți.

Gabriel Palade, directorul Colegiului Financiar-Bancar din Chișinău, a menționat că “mecanismul de pilotare a Ghidului Managementului Calității este foarte util, dar în continuare instituțiile ÎPT au nevoie de suport metodic și organizational, pentru a asigura calitatea deplină a procesului educațional”.

În cadrul atelierului, participanții au avut posibilitatea să lucreze în grupuri și să interacționeze cu experți naționali și internaționali în domeniul calității. Elena Muraru, expert în calitate la USM, a efectuat o prezentare amplă a procesului de implementare a managementului calității și a oferit sfaturi practice participanților, iar doamna Genevieve McCabe, expert din Marea Britanie, a oferit exemple de bune practici în domeniul calității ÎPT.

Adrian Stoica, Lider de echipă al Proiectului de Asistență Tehnică al UE, a reamintit că asigurarea calității este foarte importantă pentru reușita de mai departe a instituțiilor de învățământ, acestea urmând să fie evaluate și acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional.

Atelierul de lucru cu privire la diseminarea bunelor practici în managementul calității în ÎPT este organizat în contextul Strategiei de dezvoltare a învățământului profesional tehnic pentru anii 2013-2020, pînă la sfârșitul anului urmând să fie organizate alte activități similare în scopul consolidării bunelor practice în acest domeniu.